Lehetőség van a vasárnapi villany- és gázóraállás rendkívüli bediktálására az MVM-nél, ennek köszönhetően tiszta lappal indíthatják a fogyasztók az hétfőtől kezdődő új rezsiszámítási időszakot. A társasházaknak plusz nyilatkozatot kell tenni.

Bukhatunk a becslésen

Ha a fogyasztó nem diktálja be a vasárnapi óraállást, akkor a szolgáltató becslés alapján fog számlázni, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy akár tíz-, vagy százezrekkel magasabb számlát küldjön ki szeptembertől, amikor jön az éves összesítés, azért érdemes megkeresni a szolgáltatót és elküldeni nekik az aktuális fogyasztást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem mindegy, mikor fogyasztottunk

Az átalányfizetőknek különösen fontos lehet a július 31-ei óraállás bediktálása, főleg akkor, ha az éves leolvasás időpontja távol esik augusztustól. Egy évi 2400 köbméter gázt fogyasztó háztartásban például könnyen 2600 köbméterre is emelkedhetett az eddigi fogyasztás – érdemes tehát közölni a szolgáltatóval, hogy ezt a mennyiséget még a rezsicsökkentés érvényes időszakában fogyasztották el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Bonyolult becslés

Az MVM diktálás híján a fogyasztási jelleggörbe alapján becsüli meg a fogyasztást, oldalukon részletesen elmagyarázzák, hogyan működik.

142 ezres pluszkiadás

„A fogyasztási jelleggörbe azt mutatja, hogy a felhasználó az adott év során milyen napi, havi eloszlásban használja fel a gázt”. A becslés azonban pontatlan lehet: a Portfolio számításai szerint akár 220 köbméterrel is elcsúszhat, ami 142 ezer forint többletkiadást jelent egy családnak az éves összesítésnél.

Itt lehet ellenőrizni

Az MVM tájékoztatása szerint az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban.

A kulcsszó az időarányosság

Az ügyfelek a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

Pontosságot kérnek

Az MVM azt kéri az ügyfelektől, hogy a tényleges mérőállását pontosan diktálják be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

Péntek a határidő

A mérőállást augusztus 5-éig lehet bediktálni az MVM-nek, diktálási időszaktól függetlenül.

Figyelni kell a közös képviselőknek

A lakossági fogyasztónak minősülő társasházaknak és lakásszövetkezeteknek földgáz vonatkozásában a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyisége a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számának szorzata alapján határozható meg. Ezen többletmennyiség igénybevételéhez a társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.

Súlyos pénzeket bukhatunk

Amennyiben az elektronikus nyilatkozat 2022. augusztus 15-ig beérkezik a kedvezményes mennyiséget 2022. augusztus 1-jétől kell figyelembe venni. Ezt követően a kedvezményes mennyiség a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció