Csobánka melletti Dinó-rejtek nevű barlangban eddig ismeretlen járatokat tártak fel a kutatók, az üreg jelenlegi a mélysége meghaladja a 100 métert, ezzel a Pilis harmadik legmélyebb barlangja lett – tájékoztatott erről a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

A Szent Özséb Barlangkutató Egyesület beszámolója szerint a mostani felfedezés a barlang korábbi mélypontján, a Feneketlen-hasadéknak nevezett részen történt, mely szűkössége miatt korábban megállította a felfedezőket.

A megtalált folytatásban helyenként akár két méter szélesre kitáguló hasadékok is megnyíltak. Az új szakasz alja mélyebben van, mint a Pilisvörösvári horgásztó, de a karsztvízszintet még mindig nem érte el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

IDE KAPCSOLÓDIK: Tömeges halpusztulás egyetlen éjszaka alatt Pilisvörösváron, itt a válasz arra, mi történhetett

A Dinó-rejtek mind balesetvédelmi okból, mind a barlang védelme érdekében le van zárva, látogatása csak speciális képzettséggel és Duna-Ipoly Nemzeti Park hozzájárulásával lehetséges.

Feltételezhető, hogy a barlang összefügg a szomszédos Macska-barlanggal, mely szabadon látogatható. Az országos kéktúra útvonaláról ágazik le a kék barlang jelzésű turistaút, amely egy kis körrel fűzi fel a barlangot az útvonalra.

A Dínó-rejtek, avagy a Kiss-Péter-barlang

A Dinó-rejtek Csobánkán, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található barlang. Érdekessége, hogy felső szakasza a hárshegyi homokkő és az alatta lévő karsztos kőzet határán alakult ki. A barlang nagy része 2015 óta tárult fel, a felfedezők Kiss Péter-barlang néven nevezik.

Kiss Péter 2004-ben – akkor még csak teljesítménytúrázóként – csatlakozott az akkor még igen friss Szent Özséb Barlangkutató Egyesülethez, és éveken keresztül annak legaktívabb tagjai közé számított, számos felfedezésben vett részt, eleinte főleg a Pilisben. Innen indult ki barlangász majd abból a hegymászó pályafutása, amely 2013-ban a Kanchendzöngán tragikus véget ért.

A Dínó-rejtek bejárata – Forrás: Wikipedia

A Szent Özséb Barlangkutató Egyesület már akkor elhatározta, hogy egy barlangot fog róla elnevezni, azonban az ezt követő első komolyabb felfedezésükre 2015-ig kellett várni. A “Kiss Péter-barlang” név ellen azonban a barlang bejárati kuszodáját 1972-ben felfedező egykori csoport egy tagja tiltakozott, ezért az illetékes szervek a barlang átnevezését nem támogatták, tehát hivatalosan Dinó-rejtek maradt, de a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület mindenütt Kiss Péter-barlangként hivatkozik rá.

MTI, Kiemelt kép: Helyszíni felvétel a Dinó-rejtek barlangban – Forrás: foldalatt.hu