A Miniszterelnökség hétfő esti közleménye szerint a kormány közel 44 milliárd forint értékben támogatja a 10 ezer lakos feletti városokat és fővárosi kerületeket.

Kormányzati támogatás

A háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak a sokszorosára emelkedtek. A kormány célja, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a kormány – a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után – most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött közel 44 milliárd forint értékben – derült ki a Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleményéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eltérő helyzetben

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről – fogalmaztak a közleményben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mindenkivel egyeztettek

A kommüniké szerint Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. A biztosok mindenkivel egyeztettek, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

44 milliárd forintról döntöttek

Javaslatuk alapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött, a települések listája itt érhető el.

A legtöbb pénz Debrecennek jut

A legtöbb pénz Debrecen városának jutott, ahova hárommilliárd forintot juttat el a Miniszterelnökség. Egymilliárd forint feletti összeget kapott Kecskemét, Pécs, Miskolc, Szeged és Nyíregyháza.

Nem minden kerület kap pénzt

Érdekesen alakult Budapest támogatása. A listából kiderül, hogy nem mindegyik budapesti kerület részesül a támogatásban. A fővárosi kerületek közül a legtöbb pénzt a 21. kerület kapta (726,6 millió forint), a legkevesebbet pedig a VI. kerület (76,7 millió forint).

Szentendre több mint 190 milliót kap

Az agglomeráció városai közül az észak-budai oldalon Szentendre 190,2, Budakalász 102,5, Pomáz 101,3, Pilisvörösvár pedig 88,8 millió forintos kormányzati támogatásban részesül

Százmilliók Pest megyében

A Pest megyei városok közül Veresegyház 365, Cegléd 346, Érd 265, Fót pedig 242 millió forintot kap.

Változatlan marad a gáz és az áram ára is

Az Energiaügyi Minisztérium korábban közleményben tájékoztatott, májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei. Emellett a lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció