Szentendre megválasztott polgármestere, Fülöp Zsolt azt ígéri, hogy nem lesz belpolitizálás, viszont azonnal nekilátnak a programjuk megvalósításának, mert véget kel vetni annak, ami nagyon elszabadult a városban: egyre többen laknak Szentendrén.

Fülöp Zsoltot a szentendreiek 55%-a választotta meg, míg a korábbi, kormánypárti polgármester a szavazatoknak csak a 42%-át kapta meg. Az új polgármester első interjújában arról beszélt, hogy azonnal nekilátnak az Ábrányi Emil Városvédő, Városszépítő és Városfejlesztő Program megvalósításának.

Egyre többen laknak Szentendrén

Az új vezető programjában fontos szerepet kap a szentendrei népességnövekedés kordában tartása. Erről a következők állnak az új polgármester programjában: „Szentendrén elszabadult a lakóingatlan- és népesség-szám-növekedés. A városi infrastruktúra elavultságát, teherbírását figyelmen kívül hagyó, az ingatlanfejlesztői lobbi érdekek előtt meghajló városvezetésnek „köszönhetően” rövidesen harmincezres lélekszámú város leszünk, de ennek életminőségünk romlásával fizetjük meg az árát. “

Az új polgármester 10-es listáján az első pont „Az elszabadított lakónépesség növekedést megállító új szabályozás megalkotása.” Hogy ez építési tilalmat, vagy magas adókat fog jelenteni, még nem tudjuk, de mivel első a prioritások listáján, várhatóan hamar kiderül miről van szó.

Megoldás a zsúfolt forgalomra

„A környezeti terhelést végletekig fokozó zsúfoltság alakult ki közútjainkon. A 11-es főút helyett – kényszerből – egyre gyakrabban a családiházas övezetek kis áteresztő képességű útjait használják az autósok menekülőútként.” – írják a programban.

A polgármester listáján ennek megoldása a második. Mint írják a program második pontjában „Aktív térségi együttműködéssel, a környező településeket és a fővárost összekapcsoló közút és vasút hálózat kialakítása, benne kiemelten a közösségi közlekedés fejlesztésének felülvizsgálata, közös programmá formálása, majd ütemezett megvalósítása uniós források bevonásával.

A városrészi igények figyelembevételével történő, helyi közlekedésfejlesztési program készítése és elindítása, a városon belüli közlekedés, útforgalmi viszonyok, úthálózat és a városon belüli tömeg- és kerékpáros közlekedés fejlesztése érdekében.”

Külön költségvetés

Érdekesség, hogy az új vezető a városrészeknek külön költségvetést akar. A programjában ez áll: „A közterületekeink állapotának fejlesztése érdekében létrehozzuk a városrészek költségvetését, aminek alapja a helyben befizetett építményadó, amit elsősorban és számonkérhetően az adott városrészben használunk fel.” Ebből az is kiolvasható, hogy a jobb módú környéken többet, a kevésbé jobb módú részeken kevesebbet költenek majd a közterületekre.

Az új polgármester fásítani is szeretne, az víz,-és csatornahálózatra is költene, sok terve van, érdemes elolvasni a programját.

Csak Szentendre!

Fülöp Zsolt nagy lendülettel áll neki a munkának, azt ígéri, csak a szentendreiek ügyeivel akar foglalkozni, semmi pártpolitikát nem hoz a városba. A megválasztott polgármesterrel készült interjú 12:38-tól látható az alábbi videóban.

Kiemelt kép: Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere – Forrás: Youtube/Szentendre Tv