Szeptember 1-től senki ne szervezzen külföldi nyaralást – ezt kéri a magyar kormány, jelentette be Gulyás Gergely a szerda délutáni Kormányinfón.

Európában a koronavírus-helyzet romlik, ezért nem lehet szó további enyhítésről nem lehet szó. Az operatív törzs javaslatára Norvégia sárgából zöld besorolásba került.

A legfontosabb cél a tanévkezdés. Azt kérik, szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen ne a déli országokba. Aki szeptember 1 után érkezne haza, az rövidítse le az utazását.

Akik előre lefoglaltak már utat, azok számára segítséget jelenthetnek majd a vis maior szabályok – mondta Gulyás Gergely.  A miniszter szerint a kormánynak a teljes társadalom szempontjait kell figyelembe vennie a járványügyi intézkedések során. 

Miután a fertőzöttek száma Európa legtöbb országban nő, indokolt az óvatosság. Szeptember elsejétől szigorúbb szabályok jönnek ezen a téren.

Budapesten nagyon sok a fertőzött

A legfrissebb adatok szerint a koronavírussal azonosított 32 fertőzöttnek majdnem a fele, 15 eset a fővároshoz köthető. Ennél több új fertőzöttet még a korlátozások feloldásának idején diagnosztizáltak Budapesten.

Június 2-án 18-at találtak, vagyis a friss adat 2,5 hónapos negatív csúcsnak felel meg. Ezzel párhuzamosan egyébként Pest megyében 3, a többi megyében pedig 14 fertőzöttet találtak.

Kiemelt kép: illusztráció