„Mindenki számára nyilvánvalóvá tesszük, hogy a fülkék állapotáért, ezért a szégyenért, ami Budapest szívében van, s amit ezrek láthatnak minden nap, a Magyar Telekom a felelős” – ezt írta Facebook oldalán Soproni Tamás Terézváros polgármestere, aki plakátokkal ragasztotta teli a terézvárosi telefonfülkéket.

Azt ígérték, hogy leszerelik

Áprilisban Terézváros polgármestere a Telekommal folytatott egyeztetésük során azt a tájékoztatást kapta, hogy noha a távközlési cég nem tervezi csökkenteni az üzemelő utcai telefonokkal felszerelt fülkék számát, de „legalább azokat leszerelik, amelyeket készülék híján leginkább piszoárnak és kocsmapultnak használtak. Ilyen van például a Teréz körúton és a Podmaniczky utcában is”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiplakátolják

Miután ez nem történt meg, ugyanis a polgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy „megelégeltük a cselekvésük hiányát, ezért úgy döntöttünk, mindenki számára nyilvánvalóvá tesszük, hogy a fülkék állapotáért, ezért a szégyenért, ami Budapest szívében van, s amit ezrek láthatnak minden nap, a Magyar Telekom a felelős”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezek a feliratok

Soproni Tamás saját kezűleg ragasztgatta végig a Teréz körúti telefonfülkéket a következő szövegű plakátokkal: „Szerinted is úgy néz ki, mint egy nyilvános vécé? A takarításért felelős: Telekom.” a másik: „Ha ez a fülke a miénk lenne, nagyon szégyellnénk. Ez a fülke a Telekomé.” ez pedig a harmadik: „Tudod, kinek a feladata takarítani ezt a fülkét? A Telekomé.”

Hosszú ideje tart az ügy

Mint Terézváros momentumos polgármester írja, 2021 óta leveleznek a Telekommal és az NMHH-val, hogy „eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék, vagy legalább takarítsák őket, de nem jutottak sokra.” – írja a Telex.

Nem kéne ennyi fülke

Az NMHH határozhatja meg ugyanis, hogy mennyi telefonfülkét kötelező fenntartani egy településen. Az 1 kilométer hosszú Teréz körúton 100 méterenként áll egy ilyen bódé – ez a szám Soproni szerint azonban a fülkék állapotától függetlenül is teljesen indokolatlan.

Csak a Telekomnak jó

A fülkékből pedig a budapestiek nem, csak a Telekom profitál, mivel azokat reklámfelületként értékesíti. Mint korábban kiderült ugyanis, a telefonfülkék kihasználtsága minimális: ma egy nyilvános készülék átlagos havi használati ideje kevesebb mint húsz perc.

Tiltanák a reklámot

A polgármester posztja szerint az önkormányzat a júniusi testületi ülésen ezért úgy döntött, hogy módosítják a településkép védelméről szóló rendeletüket, „és ha az állami főépítész vagy más állami szerv közbe nem szól, akkor: – a telefonfülkék utcabútornak fognak minősülni, melyeken tiltjuk a reklámok elhelyezését, – előírjuk, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár 2 millió forintig bírságolható”.

Nem mai a szabály

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a jogalkotók és az NMHH vegyék ki a telefonfülkéket „az egyetemes szolgáltatások sorából, és zárkózzanak fel ezzel a 21. századhoz”.

Napi takarítást akarnak

A Magyar Telekom pedig bontsa el azokat a fülkéket, amelyekben nincs, vagy használhatatlan a telefonkészülék (pl. telefonkártyás), végezze el a fülkék graffiti-mentesítését, és a szerkezeti javításokat, festést, valamint napi szinten biztosítsák a fülkék ellenőrzését, takarítását.

Így segítenének a Telekomnak

A polgármester ahogy korábban, úgy most is felajánlotta a távközlési cégnek, hogy amennyiben ezeket a feladatokat nem képes ellátni, akkor az önkormányzat ellenszolgáltatás fejében átvállalja ezeket, „és arra is nyitottak vagyunk, hogy a funkció nélküli fülkéket hasznosítsuk, akár művészeti projektekhez, akár közösségi funkcióra”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fotó az akcióról – Forrás: Facebook