Hatalmas húsvéti partit tartottak Hollókőn, senki sem maradt szárazon. A palóc falu a világörökség része, légvonalban alig 58 kilométerre van Budapesttől, jó kirándulóhelyszín. Legendás a hollókői húsvéti fesztiválon idén is sokan voltak. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan áztak el a lányok, nézd meg a cikkünk alján a videót.

Sokan voltak Hollőkőn

Idén is sokan voltak Húsvétkor Hollókőn. A palóc falu megtelt vendégekkel, a környező domboldalak pedig autókkal. Rengeteg önkéntes, polgárőr és rendőr segítette a közlekedést és azt, hogy mindenki jól érezze magát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt olcsó

Idén a belépőjegy egy felnőttnek 5 ezer, a gyerekeknek hétéves kor felett 4 ezer forintba került, vagyis egy család számára nem volt olcsó a mulattság, ráadásul az ófalu területén minden másért is fizetni kellett.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Locsolás az egész faluban

Kellemes időjárás fogadta idén a látogatókat, a programok pedig minőségiek voltak. A településen sokfelé népviseletbe öltözött férfiak locsolták a népviseletbe öltözött lányokat és persze a látogatókat.

Világörökség része

Hollókő Budapesttől légvonalban alig 58 kilométer távolságban van, de közúton sincs messzebb 76 kilométernél. A palóc falvat a Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként vette fel a világörökség listájára.

Páratlan falu

A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is eredeti rendeltetésének megfelelően használják.

Ófalu és újfalu

A község két részből áll, az ófaluból és az újfaluból. Az ófalu 1909-ben teljesen leégett, de azt a tűzvész után teljes egészében pontosan rekonstruálták, mára pedig már az UNESCO védettsége alatt áll. Továbbá a 15. és 16. században az oszmán ostrom ellen jelentős szerepet játszó vár egyes részeit is helyreállították.

Tűzvészek

A falu története a 13. századig nyúlik vissza. A török időkben sok más településhez hasonlóan Hollókő is elnéptelenedett: 1715-ben mindössze három adóköteles háztartásról szólnak a vármegyei összeírások. A településen többször pusztított tűzvész, mivel a házakat fából építették, alapozás nélkül, és könnyen gyulladó zsúptetővel fedték, a szabad tűzhelyek felett pedig kémény helyett csak füstlyukakon szellőztettek.

111 éve olyan, mint most

Az 1909-es nagy tűzvész jelentette a fordulópontot: a vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat. A századelő hangulatát, az ősi palóc népi építészeti stílus emlékeit magán viselő Ófalu 1911-re nyerte el mai arculatát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a nagy locsolásról (01:30-tól indul a locsolás)

Kiemelt kép: Locsolás Hollókőn – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu