Elakadt TAO-támogatások, visszalépő TAO-adományozó, kifizetetlen számlák, félbemaradt projekt és felszámolás alá kerülő egyesület. Zanzásítva így foglalható össze annak a 3,5 milliárd forint összköltségvetésű stadionprojektnek a története, melyet Szigetszentmiklóson tervezett megvalósítani a város sportegyesülete. A 2012-ben elindult sztori most, 2020 őszén érhet véget – írja az mfor.

A történet ott kezdődött, hogy egy másodosztályú csapat egy évvel a TAO-rendszer 2011-es indulását követően úgy döntött, hogy belevág egy új stadion építésébe.

Szigetszentmiklóson nem kicsit álmodtak: 3,5 milliárdos projektbe fogtak bele. Nem az állam építette volna fel direktben, hanem tao-ból szedték volna össze, ami ugyan szintén közpénznek számít, de a cégek saját kalapozzák össze azt – írja az mfor.hu.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A projekt 2016 nyarán 361 millió forintos segélyt kaptak az EMMI-től, a rendkívüli kormányzati tartalékból, arra való hivatkozással, hogy a 2011-ben beadott sportcenrum-terv azóta elavult és amúgy is sokat esett közben az eső, így az építkezés költségvetése 361 milliós mínuszba került.

A lap szerint annyira nem volt pénz, hogy a tulajdonosok megszüntették az építkezés megkezdésekor még stabil másodosztályú, utána viszont az NB III.-ba visszacsúszó felnőtt profi csapatot. Az indoklás szerint a stadionra kellett a pénz, ami amúgy is Regionális Utánpótlás Centrum, vagyis a fiataloknak épült volna.  A felnőtt csapat pedig amatőrként a megyei első osztályban folytatta. De abból is visszaléptek 2018 telén, a szezon felénél.

2018 júniusában felszámolási eljárás indult a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körével szemben. A felszámolás alatt álló klubot aztán egy rendelettel Orbán Viktor stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette tavaly nyáron. De az építkezést ezt sem mentette meg.

Elárverezik a szétesőben lévő építményt

Most a felszámolóbiztos hirdetménye szerint a regionális utánpótlás-nevelési centrumot a hozzá tartozó 150 férőhelyes parkolóval, a Sport utcai létesítményt térburkolatos, 30 férőhelyes parkolóval, valamint 2 műfüves és 2 füves pályát árverezik el 420 millió forintért.

Ami annak fényében nagyon alacsony ár, hogy az eredetileg 3,5 milliárdosra tervezett projektre eddig azért elköltöttek 1,5 milliárdot. Valahol 60 százalékos készültségnél tartott, amikor 2018-ban félbehagyták. Azóta viszont sokat romlott az állapota, az Mfor szerint mivel senki nem őrizte a területet, gyakorlatilag szétlopták. 

Ebben az állapotában aligha kapkodnak majd az épületért. A megoldás pedig az lehet, hogy majd az állam megveszi, a csődben lévő klub pedig a 420 millióból kifizeti a tartozásait. Hogy mi lesz a csapat nélküli félig kész stadionnal, azt persze nem tudni.

A nyertes pályázó azonban csak a felépítményeket szerzi meg, a telket nem, melyeken fekszenek ezek. Az ugyanis a helyi önkormányzat tulajdonában van. Szigetszentmiklósnak pedig már felnőtt csapat sincs, legfeljebb utánpótláskorú szinten létezik a labdarúgás a városban.

Kiemelt kép: a szigetszentmiklósi stadion – Forrás: Facebook