A Tesco a teljes rakározási tevékenységét Szigetszentmiklósra költözteti át 2024 december 31-ig. Ezzel megszűnik a gyáli, a herceghalomi raktárközpont, és létrejön egy gigacsarnok Szigetszentmiklóson, ebből szolgálják majd ki az összes magyarországi áruházat. A beruházást megalapozó tanulmányterv szerint naponta 6500 jármű, ebből 1500 teherautó, kamion zúdul a Szigetszentmiklós környéki, amúgy is roppant forgalmas utakra. Ez kiverte a biztosítékot, többen a szigetszentmiklósi polgármester, Nagy János felelősségét vetették fel. Van aki azt állítja, hogy a polgármester szándékosan állított valótlanságokat és tudatosan hallgatta el a Tesco, sok helyi ember életét megkeserítő beruházását. Cikkünk alján mutatjuk térképen, hol épül az óriási logisztikai központ. Hírportálunknak megszólalt a helyi ellenzék és a szigetszentmiklósi polgármester álláspontját is közöljük.

Gigaraktárat épít a Tesco

Átszervezi a Tesco a magyarországi jelenlétét, összevonja az eddigi raktárközpontjait egyetlen országos gigabázissá. A cég számára Szigetszentmiklóson, az M0-ás autóút mellett építi fel, az agglomerációban számos logisztikai központot létesítő CTP Management Hungary Kft. az új, óriási raktárbázist. A Tesco magyarországi vezére, Pálinkás Zsolt, erről a Forbes magazinnak adott interjújában beszélt tavaly novemberben. Elmondta, hogy a szigetszentmiklósi raktárbázist a Tesco évtizedekre akarja bérbe venni, mert a híresztelésekkel szemben, egyáltalán nem akarnak kivonulni Magyarországról.

Rengeteg tehergépjármű

A Szigetszentmiklóson élő Kocsis Éva, a Demokratikus Koalíció budapesti területi igazgatója, aki egyre többször vállal közéleti szerepet a településen, a Facebookon tette szóvá, hogy erről az óriási beruházásról a polgármester, Nagy János tudatosan félretájékoztatta a helyieket, pedig naponta több ezer jármű, köztük 1000 teherautó és napi 500 kamion fog megjelenni a már most is zsúfolt szigetszentmiklósi utakon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

18 focipálya nagyságú lesz a Tesco új logisztikai központja

A Tesco új szigetszentmiklósi központja valóban óriási lesz. Az eddig ismert számok alapján 120 ezer négyzetméteresre tervezik – ez csaknem 18 focipályának felel meg – ahol évente 600 milliárd forint értékű árú jön-megy, melyet rengeteg kamionnal hoznak-visznek. Nem alaptalan tehát a jelentős forgalomnövekedéstől való félelem.

Nem verte nagydobra a polgármester

Kocsis Éva a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta: a beruházást azért nem verte nagydobra a szigetszentmiklósi polgármester, mert nem akarta, hogy a lakossági ellenállás miatt elbukjon az építkezés. Azt akarta, hogy minél később robbanjon a bomba, akkor, amikor már nem lehet visszafordítani a beruházást. A közéletben aktív hölgy azt is elmondta portálunknak, hogy – tapasztalatai szerint – egyetlen ingatlanfejlesztő sem vállal milliárdos kockázatot, csak bérleti előszerződés birtokában fejlesztenek bármilyen területet. A CTP már a kezdeti lépésekkor tudta, hogy a Tesco logisztikai bázisa épül ide. Szerinte tehát ezt Nagy Jánosnak is tudnia kellett, különösen úgy, hogy a város részéről ő tárgyalta le a fejlesztővel a beruházást.

Rengeteg embernek lesz rossz

Kocsis Éva szerint Nagy János a felelős azért, hogy a Tesco raktárbázisát jelenleg magasépítési engedély birtokában építheti a CTP, és ha a raktár megnyílik, az miklósi és más Csepel-szigeti településeken elő családok ezreinek közlekedését nehezíti majd meg, rabolja idejüket, balesetveszélybe sodorja őket, szennyezi a levegőjüket, zajterhelésnek teszi ki őket, és elértékteleníti ingatlanjaikat. „Valótlan információkat szolgáltatott Nagy János képviselőtársainak, és a képviselő-testület ezen hamis információk alapján döntött a Nagylaposi-dűlőre vonatkozó, a Tesco raktár megépítését lehetővé tevő Szabályozási Terv módosításáról” – állítja Kocsis Éva.

Kocsis Éva, a DK budapesti területi igazgatója

Kocsis Éva, a Demokratikus Koalíció budapesti területi igazgatója

Másra mondtak igent

Mint fogalmazott Kocsis Éva, az ellenzéki képviselők közül Sveda Zsolt, Orosz László és Jószai Attila képviselők egybehangzóan állítják, hogy munkahelyteremtő, az útjainkat kevéssé terhelő, milliárdos adóbevételt hozó, gyógyszeripari termelő beruházásra mondtak igent, amikor megszavazták az Szabályozási terv módosítását, vagyis a polgármester a képviselő-testületnek is hazudhatott.

Most akkor elhallgatta a Tesco gigaraktárát a polgármester vagy nem?

Az ügyben megkerestük Szigetszentmiklós polgármesterét, Nagy Jánost is. Azt kérdeztük tőle, tudta-e, hogy a Tesco számára épül a raktárbázis, tisztában van-e a forgalmi hatásokkal és a Facebookon megjelenő állítások szerint elhallgatta-e a beruházás lényegi részleteit a képviselő-testület elől. Kérésének megfelelően a válaszát lényegi változtatás nélkül közöljük.

Itt a polgármester válasza

„A választás közeledtével országosan ismert jelenség, mikor a DK aktivistái és képviselői vagy jelöltjei azokat a független vagy egyéb ellenzéki pártok képviselőit, polgármestereit próbálják lejáratni, akik nem kívánnak a kisgömböc módjára épülő Demokratikus Koalíció táborába beállni. Erről a folyamatról egy remek cikket írt az elmúlt napokban a Telex is. Ennek vagyunk részesei Szigetszentmiklóson is. Természetesen a DK jelenlegi polgármesterjelöltje a posztjában és a térség DK aktivistái nem állítanak valóságot, hiszen üzleti titokra hivatkozva a CTP nem tájékoztatott bennünket, hogy a beruházás területén mely cég bérel majd tőlük logisztikai csarnokot, csarnokokat. Mindezt bizonyítja a város Youtube csatornáján lévő vágatlan lakossági fórum videófelvétele is, ahol szintén nem mondták el, mely cég lesz majd bérlőjük. Természetesen a beruházással kapcsolatban különböző engedélyekre van szükség, így felelősséggel adatokat kellett szolgáltatniuk mind az Önkormányzat felé, mind pedig a Magyar Közút felé. A döntéseket ennek tudatában hozza meg a Képviselő Testület, illetve a Magyar Közút is. A fejlesztés része nemcsak a város adóbevételeinek növekedése, hanem az infrastrukturális fejlesztés is, amelyet nem az állam, hanem a CTP fog majd lebonyolítani, kivitelezni. Ezáltal nemcsak a városlakók közlekedési problémáját fogja enyhíteni az úthálózat fejlesztése, hanem a térség lakóiét is. Sajnos ma olyan Magyarországon élünk, ahol egy bizonyos ellenzéki párt politikusai nem a város érdekeiért dolgoznak, hanem a pártérdekért. Mi -felelős városvezetők- a városért tettük le az esküt, nem a pártokért, ami bizony nagyon fájó pont a politikai karrierekről álmodó képviselőknek, jelölteknek. Továbbra sem kívánok a sárdobálásba belemenni, ami csak a provokációról és pártépítésről szól a DK politikusai részéről. Az pedig mindent elárul róluk, hogy úgy próbálják tisztára mosni a szavazatukat az érintett képviselők, hogy egy utólag adott televízióinterjúra hivatkoznak. Továbbá pont a DK színeiben dolgozó akkori alpolgármester (akihez az ilyen beruházások tartoztak) kezdte el az egyeztető tárgyalást a beruházóval, így ők jutottak először hozzá a beruházással kapcsolatos információkhoz. Most, hogy a volt alpolgármester már lemondott tisztségéről, nincs oka a beruházás mellett érvelni, nyilván más politikai véleményt formál, hiszen a pártérdeke mást diktál.” – írta portálunknak Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere.

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere

Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere

Itt lesz a Tesco gigaraktára – Az érintett területet pirossal jelöltük, mobilon az ujjaddal, asztali gépen az egérrel tudod nagyítani, kicsinyíteni a térképet.

Kiemelt kép: A Tesco herceghalmi logisztikai központja – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu