Szigorít a kormány, szeptember 1-től külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra. A jelenlegi szabályok egy hónapig érvényesek – jelentette be Gulyás Gergely a péntek délutáni Kormányinfón.

Szeptember 1-től új szabályokat vezet be a kormány a járványveszély miatt. Az Operatív Törzs javaslata szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére. A hazatérő magyar állampolgárok pedig kötelezően 14 napra karanténba kell vonulnia.

  • Amennyiben két negatív tesztet mutat fel egy hazatérő magyar állampolgár 2 nap eltéréssel, akkor mentesül a karantén alól, de továbbra sem fizeti az állam a vizsgálatokat.
  • Amennyiben valaki kontaktkutatás miatt kénytelen tesztet végeztetni, akkor annak a költségét az állam állja.

Gulyás Gergely azt mondta a pénteki Kormányinfón, hogy szeptember 1-től megszűnnek a színkódok, Magyarországon kívül minden ország vörös színű lesz.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tranzitforgalmat biztosítják, és a sportesemények esetére szigorúbb szabályok léptek életbe. Egyedi esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést.  

Az EMMI ajánlása szerint a tanévnyitókat nem javasolja a tárca, de megtarthatóak.

Orbán Viktor már jelezte a szigorításokat

Nemrég Orbán Viktor beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy szükség lesz új szigorításokra a járvány miatt. A miniszterelnök szerint a legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezért a fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarország számára.  

A behurcolással szemben föl kell lépni. A nyáron átálltunk az új rendszerre, ahol színekkel jelöltük az országokat. Ennek vége, szeptember 1-től már más irány jön, nem lehet fenntartani a határátlépésnek ezt a módszerét, szigorúbb szabályok jöhetnek.

„Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki”– mondta a miniszterelnök. Aki pedig szeptember 1 után a déli irányból próbál visszajutni Magyarországra, az “bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe”.

A BudaPestkörnyeke.hu itt írt arról, hogy a fideszes politikusok is megfertőzödtek a koronavírussal.

Kiemelt kép: illusztráció