Az új rendeletből kiderül, hogy mire számíthat az, aki jogosulatlanul vételezett rezsicsökkentett áron áramot, földgázt. Az új szabályokat az augusztus 1. után a szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált áram, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni.

Erre kell készülni csalás esetén

A kormány módosította a rezsicsökkentésre jogosultak körének meghatározásáról szóló korábbi rendeleteit. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett újabb szabályozás azt pontosítja, mire számíthat az, aki jogosulatlanul vett rezsicsökkentett áron áramot, földgázt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tőzsdei árat kell fizetni

Ha az egyetemes szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó a rezsicsökkentésre nem jogosult, a jogosulatlanul vételezett villamos energiát az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci áron, földgázt az adott hónapra vonatkozó átlagos CEEGEX másnapi súlyozott átlagáron számolja el a felhasználóval – írja a 24.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Már aznap megszűnik a szerződés

A felhasználó és a szolgáltató közötti szerződés aznap szűnik meg, amikor a jogosultság hiányát a szolgáltató megállapítja. A felhasználót a szerződés megszűnéséről 15 napon belül kell tájékoztatni. Előzőleg a felhasználót legalább 8 napos határidő biztosításával nyilatkoztatni kell a jogosultság fennállásáról.

Nyilatkozni kell

A szolgáltató bármikor jogosult a nyilatkozattételi felhívásra. Nyilatkozat csak a szolgáltató által e célra biztosított elektronikus felületén, a felhasználó e-mail-címének megjelölésével tehető, más módon a nyilatkozat érvénytelen.

Egyből megszűnik a szerződés

Ha a felhasználó határidőre nem ad le nyilatkozatot, jogosultsága az egyetemes szolgáltatásra 2022. augusztus 1. napjával, szerződése a szolgáltatóval – az elszámolási kötelezettség fennmaradása mellett – pedig a nyolc nap lejártát követő napon megszűnik és a szolgáltató az áram- és gáztőzsdei árat számolja el.

Sokszoros tőzsdei ár

A szolgáltató a jogosultság fennállását alátámasztó iratot legalább 15 napos határidő biztosításával bármikor bekérheti, ellenőrizheti. Ha azt állapítja meg, hogy a nyilatkozatban foglaltaktól eltérően a felhasználó nem jogosult egyetemes szolgáltatásra, a főszabálytól eltérően a jogviszony fennállása alatt jogosulatlanul felhasznált a tőzsdei átlagár 120 százalékán számolja el a felhasználóval.

Így váltják az eurót

Az egyetemes szolgáltató a felhasználó egyetemes szolgáltatásra való jogosultság feltételei fennállásának bizonyításáig a szerződéskötést megtagadja. A rendelet szerint az euróban megadott árak forintra történő átszámításakor az MNB által megállapított, tárgyhónap utolsó munkanapján érvényes deviza középárfolyamot kell alkalmazni.

Visszamenőleg is alkalmazzák

Az új rendeletet a 2022. augusztus 1. napján és azt követően az egyetemes szolgáltató által értékesített, jogosulatlanul felhasznált villamos energia, illetve földgáz elszámolásakor kell alkalmazni.

Szolgáltatóváltás

A rezsicsökkentésre nem jogosult felhasználó november 30-ig a szolgáltató elektronikus felületén, e-mail-címe megjelölésével tájékoztatja az őt ellátó szolgáltatót, ha 2022. december 31-e után más villamosenergia-kereskedővel, földgázkereskedővel akar szerződni. Ettől eltérő esetben a nyilatkozat érvénytelen.

Erről szól még a rendelet

A rendelet egyebek mellett azt is szabályozza, mikortól lesz valaki végső menedékes, milyen szabályok érvényesek a kereskedőváltásnál. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció