Július 15-én, szombat délután tartják a Budapest Pride rendezvényt. A felvonulás a Városligeti Vajdahunyad várától indul várhatóan 15 órától a Hősök tere–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Lövölde tér–Felsőerdősor utca–Kodály körönd–Andrássy út–Hősök tere útvonalon, majd 17 óra körül eléri a Városligetet. A rendezvény útvonalát lezárják a közúti forgalom elől, a közösségi közlekedési járatok módosítva közlekednek.

Változások 13 órától

Július 15-én, szombaton lezárják várhatóan 13 órától 20 óráig a Kós Károly sétányt, valamint várhatóan 14 órától 17 óráig a Kós Károly sétány–Hősök tere–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Lövölde tér–Felsőerdősor utca–Andrássy út–Hősök tere–Kós Károly sétány útvonalat rendezvény miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A tömegközlekedés eszközök is módosított útvonalon közlekednek

Aztán 15 órától várhatóan 17 óráig a 20E autóbusz nem érinti a Hősök tere és a Vágány utca / Róbert Károly körút megállókat, a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Erzsébet királyné útja–Hungária körút–Reitter Ferenc utca útvonalon közlekedik. A 30-as, a 30A, a 79-es és a 230-as buszok nem érintik a Damjanich utca / Dózsa György út, a Benczúr utca és a Hősök tere megállókat, a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út útvonalon közlekednek.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

A 75-ös és 72-es troli

A 75-ös trolibusz a Hermina út–Állatkerti körút útvonalon jár, nem érinti az Ötvenhatosok tere és a Hősök tere közötti megállókat, a 72-es trolibusz Vakok Intézete és a Gundel Károly út (Hősök tere M) közötti megállóiban áll meg. A 105-ös és a 210B autóbuszok a Podmaniczky utcában járnak, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Hősök tere közötti megállók helyett a 72-es trolibusz Szent István Bazilika és Honvédkórház (Hősök tere M) közötti megállóiban állnak meg. A 73-as trolibusz a zárás idején nem közlekedik.

Terelve

A 76-os trolibusz az Andrássy út és a Király utca zárása idején várhatóan a Jászai Mari tér és a Podmaniczky utca– Nyugati pályaudvar, illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között közlekedik. A 78-as trolibusz rövidített útvonalon a Keleti pályaudvar M (Garay utca) és a Damjanich utca között közlekedik. A 70-es trolibusz a lezárások miatt az Erzsébet királyné, aluljáró és a Károly körút (Astoria M) között közlekedik.

BudapestGO

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

Térképen a lezárások

A 28. felvonulás

A fővárosban 1993 óta rendezik meg a Meleg Büszkeség Napját, a Pride-ot, idén tehát 28. alkalommal lesz felvonulás. Budapest egy elfogadó város, ahol több szórakozóhely jellemzi magát kifejezetten melegbárként, de vannak speciális klubok, szálláshelyek vagy éppen szaunák is, amelyek a melegek kiszolgálására szakosodtak.

Mi az az LMBTQ+?

Több szó első betűjéből álló mozaikszó. Mit jelentenek a betük? „L”: Leszbikus. Olyan nők akik más nők iránt éreznek szexuális vonzalmat. „M”: Meleg. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik a saját nemükhöz vonzódnak szexuálisan, de leginkább férfiakra értjük, akik más férfiak iránt vonzódnak. „B”: Biszexuális. A biszexuálisok férfiak és nők iránt egyaránt éreznek szexuális vonzalmat. „T”: Transznemű. Transzneműségről beszélünk, ha valaki mentálisan és érzelmileg olyan neműként határozza meg magát, ami nem felel meg a biológiai nemének. Ide tartoznak a transz férfiak (női testbe született férfiak), a transz nők (férfi testbe született nők). „Q”: Queer. Ez a kifejezés az összes többi kategóriát magába foglalja. Sokszor használják a teljes LGBTQ+ közösség leírására, mert egyszerűbb és gyorsabb mint végigsorolni az összes betűt. Mások azért szeretik ezt a kifejezést használni, mert ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak. A „Q” betűnek van itt másik jelentése is:  Questioning – legjobban talán kérdésesnek tudnánk fordítani. Ők azok, akik még tűnődnek, vajon a közösség tagjai-e, még gondolkodnak azon, hogy bármelyik “betűt” magukénak érzik-e. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest Pride korábban – Forrás: budapestpride.hu