A fővárosban 1993 óta rendezik meg a Meleg Büszkeség Napját, a Pride-ot, idén tehát 26. alkalommal lesz felvonulás. A melegellenes pedofiltörvény okozta felháborodás és a nemzetközi érdeklődés is közrejátszhat abban, hogy az eddigi legnagyobb Pride felvonulásra számítanak az LMBTQ-szervezők. De mit jelent az LMBTQ+? A cikkünk végén erre a kérdésre is pontos választ találsz.

14:00-kor van gyülekező

A gyülekező időpontja 14 óra a Madách térnél, ám érdemes gyorsnak lenni, mert a rendőrök 15 óra után már nem biztos, hogy a gyülekezőponthoz engedik az érkezőket. Felvonulás ismét szabad keretek között, kordonoktól mentesen zajlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átmennek Budára

A Felvonulás útvonala: Madách tér- Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán. Az javasolják a szervezők, hogy az 1-es, illetve 2-es metróval menjenek a részvevők a Deák térre, és onnan közelítsétek a Madáchot,  vagy érkezzetek az Astoria felől. Kérik, hogy kerüljék el a résztvevők az Erzsébet híd környékét, és az Andrássy, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utat a menet indulása előtt.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Ez a Pride útvonala

Lezárások lesznek

Az Felvonulást megelőzően, alatta és utána is rövid ideig az érintett útvonalon az autós forgalom szünetel, és a BKK járatai is terelve közlekednek. 15 óra után két rövid beszéd nyitja meg a programot. Beszédet mond Csikós Ádám, a Budapest Pride elnöke, szervezője és Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke. A menet 17 óra körül érkezik meg a Tabánba.

Elfogadóak a magyarok

A magyarok többsége a Závecz Research reprezentatív felmérése alapján egyenlőség- és elfogadáspárti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű embereket érintő kérdésekben. A nehézségek ellenére az a több tízezer ember, aki ma Magyarországon felvállalja önmagát, teljes joggal lehet büszke saját bátorságára – írják a szervezők a BudaPestkörnyéke.hu hírportál szerkesztőségének küldött közleményében.

Melegbarát Budapest

Budapest egy elfogadó város, ahol több szórakozóhely jellemzi magát kifejezetten melegbárként, de vannak speciális klubok, szálláshelyek vagy éppen szaunák is, amelyek a melegek kiszolgálására szakosodtak.

Kiáll a városvezetés az LMBTQ+ emberek mellett

A városvezetés kiállt az LMBTQ+ emberek mellett, így Európa és a világ sok ezer városához hasonlóan, a Pride-hónap tiszteletére és idejére kikerült a szivárványos zászló a budapesti Városházára is. „Budapest erős város, erős közösség. Budapest az előjogok városa helyett a jogok városa, ahol mindenki szabadon vállalhatja véleményét, világképét, identitását” – osztották meg június végén a Budapest Városháza Facebook-oldalán.

Budapest Pride Fesztivál

Az egyhónapos Pride fesztivál országos, de az események zöme Budapesten van. Több mint 100 programon lehet részt venni, amelyek egy kulturális, közösségi, társadalmi, művészeti, irodalmi és szórakozási kaleidoszkópot alkotnak. A fesztivál záró eseménye a Budapest Pride Felvonulás és a Rainbow party. A 2021-es év mottója: „Vedd vissza a jövőd!”

Budapest Pride Felvonulás

A felvonulás színes forgataga egy napra szivárvány színűre festi Budapest köztereit. A felvonulás mellett 42 budapesti nagykövetség és kulturális intézet is kiállt. A felvonulás végén Civil Falu található, ahol beszédekkel és zenével ér véget a rendezvény. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mi az az LMBTQ+?

Több szó első betűjéből álló mozaikszó. Mit jelentenek a betük? „L”: Leszbikus. Olyan nők akik más nők iránt éreznek szexuális vonzalmat. „M”: Meleg. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik a saját nemükhöz vonzódnak szexuálisan, de leginkább férfiakra értjük, akik más férfiak iránt vonzódnak. „B”: Biszexuális. A biszexuálisok férfiak és nők iránt egyaránt éreznek szexuális vonzalmat. „T”: Transznemű. Transzneműségről beszélünk, ha valaki mentálisan és érzelmileg olyan neműként határozza meg magát, ami nem felel meg a biológiai nemének. Ide tartoznak a transz férfiak (női testbe született férfiak), a transz nők (férfi testbe született nők). „Q”: Queer. Ez a kifejezés az összes többi kategóriát magába foglalja. Sokszor használják a teljes LGBTQ+ közösség leírására, mert egyszerűbb és gyorsabb mint végigsorolni az összes betűt. Mások azért szeretik ezt a kifejezést használni, mert ezzel tudják jól kifejezni azt, hogy ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznak. A “Q” betűnek van itt másik jelentése is:  Questioning – legjobban talán kérdésesnek tudnánk fordítani. Ők azok, akik még tűnődnek, vajon a közösség tagjai-e, még gondolkodnak azon, hogy bármelyik “betűt” magukénak érzik-e.

Kiemelt kép: Budapest Pride korábban – Forrás: budapestpride.hu