Bár Budapest vonzáskörzetében lassult az ingatlanpiaci forgalom, a használt lakások ára nem csökkent jelentősen – közölte az OTP Ingatlanpont.

Stagnálás

A vevők a fővárosi agglomerációban elsősorban az alku lehetőségében bízhatnak, ami a stagnálás miatt nagyobb lehet az átlagosnál. A benzinárak emelkedése a tapasztalatok szerint nem befolyásolja a forgalmat, ezzel a kockázattal eleve számolnak az érdeklődők – jelezték. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!   

Érd a legnépszerűbb

A térségben a közlemény szerint a kereslet változása nem egyenletes, jelenleg Érd a legnépszerűbb célpont. A járvány kirobbanását követő kiköltözési hullám főképp Délegyházát, Nagytarcsát és Pilisjászfalut célozta, az addig felkapott települések viszont veszítettek a népszerűségükből. Budaörs például ebben az időszakban alig gyarapodott, Dunakeszi lakossága pedig néhány ezrelékkel még csökkent is – tették hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Olcsóbb kínálat

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján Pest megyében is az látszik, hogy az olcsóbb kínálat vonzza a vásárlókat, ez viszont az árak emelkedését eredményezi. Az ingázás mégis jelentős az ország középső részén, a Budapesten dolgozók az akár 40 százaléknál is nagyobb árelőny miatt szívesen költöztek ki a környező településekre – olvasható a közleményben.

A CSOK Plusz hatása

Amint azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta a korábbi visszafogott hónapokhoz képest októberben az ébredezés jeleit mutatta az országos lakáspiac, ami leginkább a keresleti oldalon látható. “A kereslet országosan 17 százalékkal nőtt éves összevetésben, ám fontos, hogy alacsony szinthez képest következett be a növekedés. Budapesten 22 százalékkal nőtt az érdeklődők száma” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Alig egy hete jelentették be

A szakértő azt is elmondta, hogy a CSOK Pluszról szóló bejelentés óta alig egy hét telt el, így messzemenő következtetéseket egyelőre nem lehet levonni a változásokról. Balogh László szerint viszont figyelemre méltó a budapesti keresletváltozás mértéke.

Több mint 20 százalék

2023 októberében a napi érdeklődések átlagos száma a CSOK Plusz-bejelentést követően országosan 14 százalékkal csökkent, ám Budapesten érezhetően javulást hozott a 2024-es lakástámogatási program kihirdetése. A fővárosi eladó lakóingatlanok iránti napi érdeklődések száma ugyanis több mint 20 százalékkal nőtt október 26-tól kezdve.

Mire lehet számítani a következő hónapokban?

A történelmi távlatokban is mélypontról induló idei lakáspiaci kereslet élénkülésének jövőre extra lendületet adhat a CSOK Plusz. “Ha a bejelentés utáni első napokban látott tendencia hosszabb távon kitart, akkor elsőként Budapesten és a nagyvárosokban tapasztalható majd látványosabb mozgás a lakáspiacon” – mondta Balogh László, majd hozzátette: „Rövid távon érdekes módon nem a gyermeket tervező családok mozgatják a keresletet, hanem azok a többgyermekesek, akik még idén szeretnének élni az úgynevezett nagyvárosi CSOK jelenleg elérhető kedvezményeivel” A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

Alig pár napja jelentették be a CSOK Pluszt, de Budapesten máris hatással volt az ingatlanpiacra

Kiemelt kép: Illusztráció