Jelen lehet Magyarországon is a koronavírus brit mutációja, és valószínűleg ez állhat az esetszámok növekedése mögött is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa csütörtökön az állami rádióban. Közben 1862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 97 beteg, így az elhunytak száma már 13 444 főre emelkedett.

Folyamatosan változik a vírus

Szlávik János elmondta, együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Az új változatok gyorsabban terjedhetnek, és akár más tüneteket is okozhatnak – tette hozzá. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hatékony az oltás

Most úgy tűnik, hogy a védőoltások hatásosak a brit variáns ellen is, és megakadályozzák a súlyos betegség kialakulását, ezért fontos, hogy mindenki megkapja a vakcinát – emelte ki a főorvos.

Szelidülni fog a járvány

Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani – hangsúlyozta Szlávik János.

Ismét több a fertőzött

A csütörtöki friss adatok szerint 1862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett.

A magyar lakosság 3%-a kapott oltást

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta. 

A háziorvosok is oltanak

A háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Az ehhez szükséges vakcinákat már kiszállították. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket. 

Itt van az oltások összehasonlítása

Harmadik hullám

Ma újabb AstraZeneca és Moderna-vakcina szállítmányok várhatók. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

Védelmi intézkedések

A kormány fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Szlávik János infektológus – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd