A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa arról beszélt az RTL-nek, hogy egyre több kisgyermek fertőződik meg covoddal, már 40-en vannak kórházban, lélegeztetőgépre is kerültek már gyerekek. A főorvos szerint egyszerűen kiborító, hogy vége sincs a negyedik hullámnak, máris itt az ötödik, amit az omikron okoz. Nyugat Európában már kezd eluralkodni a káosz.

Sok gyermeket oltanak be

Nagyon népszerű a gyerekek oltása, sok 5-11 éves korosztályba tartozó gyermek szülője gondolja úgy, hogy ezzel megvédi a gyermekét a fertőzés ellen és attól is, hogy a gyermek hazahozza a fertőzést – mondta Szlávik János. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az oltottaknak nem kell karanténba menniük

Az oltás megvédi a gyermekeket attól is, ha az osztályban valaki pozitív lesz, akkor a teljes osztály karanténba kerül, ezután csak az oltatlan gyerekek kerülnek karanténba.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Itt az ideje a gyermekek oltásának

Ez három lényeges ok – magyarázta az infektológus főorvos, aki arra is emlékeztetett, hogy ez nem volt mindig így. A járvány elején ugyanis azt gondoltuk, hogy a gyerekek oltásával nem kell foglalkozni. Ráadásul az új variánsok egyre inkább fertőzik a gyerekeket, tehát itt az ideje az ő oltásuknak is.

Egyre több gyermek kerül kórházba

Szlávik doktor azt is elmondta, hogy sajnos egyre nagyobb számban kerülnek kórházba a gyerekek a koronavírus okozta fertőzés miatt. Ma már 40-50 gyerek fekszik kórházban, van, aki lélegeztetőgépre is került – tette hozzá.

Gyulladásos immunfolyamat

A gyerekeknél nemcsak a vírus, hanem a fertőzést követő gyulladásos immunfolyamat is kórházba kényszerítheti a gyereket és náluk is van post covid szintdróma. Arra is emlékeztetett, hogy az alapbetegséggel rendelkező gyermek esetében mindenképpen javasolt az oltás.

10 dózis

Egy ampullából 10 adag dózist lehet kinyerni, ezért van szükség a regisztrációra, mert könnyíti az oltások beadásának folyamatát, hogy a megfelelő számú gyermek jelen legyen a megfelelő időpontban.

Jön az ötödik hullám

Arra is kitért Szlávik doktor, hogy még egy hullámmal szembe kell néznünk. Az, hogy milyen súlyos lesz, annak a kimondására még várnunk kell. De egy dolog biztos: ha nagyon sok fertőzött lesz, akkor statisztikailag nagyon sok beteg is lesz és lesz olyan is, aki esetleg súlyosan megbetegszik – tette hozzá.

Szó szerint kiborító

Arra a felvetésre, hogy épp csak kimegyünk a negyedik hullámból és máris jön az ötödik hullám Szlávik János őszintén reagált: „Szó szerint kiborító.” – mondta.

Mindenki oltassa be magát Karácsonyra

Azt javasolta karácsonyra, főleg a családi ünnepségek és összejövetelek apropóján, hogy oltassa be magát mindenki. Nem igaz, hogy az oltott emberek ugyanúgy fertőznek, mint az oltatlanok – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szlávik János – Forrás: Youtube/HetiTV