Most kell vigyázni azért, hogy a tavasz sokkal jobban telhessen – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa vasárnap. Az oltáselleneseknek is üzent a doktor.

Napok óta csúcson van a járvány

Szlávik János elmondta: Európában nagyon sok országban nem sikerül leszorítani az új esetek számát karácsonyra, Magyarországon pedig egyelőre platón van a járvány, amit azt jelenti, hogy az új esetek, a kórházban fekvők és a halottak száma sem változik.

Csökkenhet a fertőzöttek száma

Hangsúlyozta, amennyiben az emberek továbbra is betartják a szigorú korlátozásokat, akkor remélhetőleg nemsokára csökkenni fog a fertőzöttek száma, a jelenlegi helyzet azonban nem tesz lehetővé enyhítéseket karácsonyra és szilveszterre.

Magukban ünnepeljenek a családok

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa ezért arra kérte a családokat, hogy lehetőleg magukban ünnepeljenek az év végén.

Több védőoltás van célegyenesben

Sokféle, koronavírussal szembeni védőoltás jár már a kutatások végső stádiumában, így a közeljövőben Magyarországon is legalább négy-ötféle vakcina áll majd a lakosság rendelkezésére – közölte a főorvos.

Több országban már oltanak

Szlávik János hangsúlyozta, a legújabb hírek rendkívül biztatóak a vakcinákról, több országban már megkezdődött az oltás és ez a folyamat a közeljövőben Magyarországon is elindulhat.

Szigorú engedélyeztetés

A főorvos elképzelhetőnek nevezte, hogy valamilyen vakcina kisebb adagban még idén érkezik az országba, nagyobb mennyiség a jövő év elejére várható. Kiemelte, a vakcinák mindegyike szigorú engedélyeztetési fázisokon esett át, amelyek igazolták biztonságosságukat.

Nem igaz az oltástagadók állítása

Szlávik János azt is elmondta az M1-en, hogy egyáltalán nem igaz az oltástagadók azon állítása, amely szerint a vakcinák egy fajtája beavatkozik az emberi szervezet génállományába, hiszen az úgynevezett RNS-típusú oltások nem jutnak be a sejtmagba, ahol az emberek genetikai információ tárolódnak.

Nem lesznek betegek a beoltottak

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa megerősítette, nagyon sok oltóanyag hatékonysága meghaladja a 90 százalékot, ami azt jelenti, hogy a beoltottak biztosan nem lesznek betegek, nem kerülnek kórházba a koronavírus miatt.

Orosz és kínai oltás

Az orosz oltóanyagot tömegesen használják Oroszországban és nagyon sok országban hozzáférhetővé teszik az önkénteseken történő tesztelésre, Kínában többféle oltóanyagot tesztelnek, köztük egy olyan aránylag egyszerű vakcinát, amely az influenza elleni védőoltásra emlékeztet, a hatékonysága pedig több mint 80 százalék – fejtette ki.

Izgalmas az RNS-típusú oltás

Szlávik János rendkívül izgalmasnak nevezte az RNS-típusú nyugati oltóanyagokat, amelyek egyértelműen hatékonyak és biztonságosak, egyetlen hibájuk csupán, hogy nagyon hideg körülmények között kell tárolni azokat. A főorvos aláhúzta, a járvány elleni védekezésben a szakemberekkel, tudósokkal szembeni bizalom a legfontosabb, és ennek a bizalomnak az oltóanyagokra is ki kell terjednie.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyártósoron van a koronavírus-vakcina, egy Szegedről kirúgott kutatónak köszönheti a világ a segítséget

Kiemelt kép: Szlávik János, infektológus – Forrás: Youtube/HetiTv