A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. A tudományos világ számára azonban egyértelmű, hogy az oroszok által kifejlesztett oltóanyagnak nem lehet ennyi idő alatt eredménye.

Szlávik doktor a Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt arról, hogy az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, illetve kevesebb idős ember kerül az intenzív osztályra. 

„Nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol jóval több eset, mondjuk úgy, második hullám van, akkor a karanténintézkedéseket be kell tartani” – mondta Szlávik doktor.

Dr. Szlávik János infektológus – Forrás: Youtube

Bár az infektológus főorvos elismerte, hogy a regisztrált betegek számában tapasztalt emelkedés valóban aggodalomra ad okot, úgy vélte, a kialakult gócpontok ellenőrzés alá vonásával a járványt is ellenőrizni tudják. 

„Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, ott szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni, meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra” – mondta a főorvos.

Hozzátette: egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések. A járványügyi helyzet jelenlegi állása ugyanakkor lehetővé teszi azt, hogy biztonsággal kinyithassanak az iskolák. 

„De azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána. Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztos” – magyarázta a főorvos.

Ide kapcsolódik: Kész a világ első koronavírus elleni védőoltása, de nem ajánlják mindenkinek

Szlávik János a nemrégiben hivatalosan is regisztrált orosz koronavírus-vakcinával kapcsolatban elmondta, úgy érzi, a világűr meghódításához hasonló erőfitogtatás és versengés folyik Amerika és Oroszország között.

Elmondása szerint az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették ezt az oltóanyagot, és most úgy érzik, ők győztek. 

A tudományos világ számára azonban teljesen egyértelmű, hogy az oroszok által kifejlesztett oltóanyagnak nem lehet ennyi idő alatt eredménye, hiszen még csak most kezdték el a harmadik fázisú, tömeges tesztelést.

A többi oltóanyag kapcsán arról beszélt, hogy mind a hat, harmadik fázisban járó vakcina tesztelése most kezdődik el, amely folyamat több hónapig is eltarthat.

Kiemelt kép forrása: MTI