A szaglás és az ízlelés elvesztése a koronavírus egyik első jele lehet – mondta Szlávik János infektológus szerint. A betegek állapota akár néhány óra alatt is annyira romolhat, hogy intenzív osztályra kerülnek.

A koronavírusos betegek száma száma Magyarországon a következő hónapokban még biztosan emelkedni fog, azt azonban jelenleg nem lehet megmondani, hogy mikor tetőzhet a járvány Magyarországon – ezt a Szent László Kórház infektológusa mondta az RTL Híradónak.

„Az elmúlt hetekben nagyon sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás és az ízlelés elvesztése volt. Így ha egy beteg ezzel  jelentkezik, szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszunk” – mondta az Szlávik János főorvosa.

A Szent Lászlóban jelenleg száz alatt van az intenzív ellátást igénylő koronavírusos betegek száma, akad olyan beteg is, aki már lekerült a lélegeztető gépről, és már a gyógyulás fázisában van.

A főorvos arról is beszélt, hogy az elmúlt egy hónap nagyon emberpróbáló volt az osztály dolgozói számára.

„Rendkívül szomorú volt látni, hogy az idős betegeknek milyen gyorsan romlik az állapotuk. Akár néhány óra alatt kerülnek olyan állapotba, hogy intenzív osztályra kell helyezni őket. A legnagyobb tanulsága az volt ennek a hónapnak, hogy ezekre az eseményekre rendkívül gyorsan kell reagálni, a betegeket nagyon gyorsan intenzív osztályra kell szállítani”– mondta Szlávik János.

A koronavírusos betegek esetében kétféle malária elleni, illetve egy korábban AIDS-betegeknél használt gyógyszerrel is próbálják felvenni a harcot a kór ellen.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán