Már csaknem két hónapja nincs köztünk Mészöly Kálmán. A magyar futball és a Vasas legendája nem csak a szívekben és a gondolatokban él tovább, ha minden a tervek szerint alakul, a nyárra elkészülhet a szobra.

November 21-én távozott a legenda

Mészöly Kálmán november 21-én, életének 82. évében halt meg. A Vasas 61-szeres válogatott legendás középhátvédje, a világ- és Európa-válogatott labdarúgó edzőként is nagyot alkotott: szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar válogatottat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Este tízkor ment el apu”

„Hétfőn este tízkor ment el apu, szívelégtelenségben hunyt el. Mellette tüdőgyulladása volt. Felépült a covidból, de ez megviselte szegénynek a szervezetét. A szívével már 4-5 éve voltak problémák, Merkely Béla professzor is kezelte őt. Szerintem már jobb neki odafenn, mert sokat szenvedett…” – nyilatkozta akkor fia, Mészöly Kálmán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A János kórházban kezelték

November 2-án kritikus állapotban vitték a János kórházba, ahol később a koronavírust is elkapta. Állapotáról később biztató hírek érkeztek, erőre kapott, de szervezete november 21-én feladta a harcot.

Megható és felemelő, ami zajlik

 „Megható, s egyben felemelő mindaz, ami most a háttérben zajlik – mesélte a sportal.blikk.hu oldalnak a legenda kisebbik fia, Mészöly Géza. – Sokan tesznek azért, hogy apu emléke fennmaradjon az utókor számára. Engem a testvéremmel, Kálmánnal együtt ez vezérel. Méltó emléket állítani egy legendás sportembernek, a Vasas történetének talán legjobb labdarúgójának, az édesapámnak.”

Kézbe vették az ügyet

A sportember szerint az akarat és az ötlet már megvan ahhoz, hogy a Mészöly Kálmán-szobor álljon, akár már a nyáron, a Vasas stadionjában. Genzwein Ferenc ezer szállal kötődik a klubhoz, illetve a családhoz. Ő vette a kezébe a megvalósítást, és már túl van néhány egyeztető tárgyaláson.

Anyagi segítséget is ajánlottak

Az elképzelést Nagy Miklós, a Vasas sportigazgatója is támogatja és anyagi segítséget is felajánlott. Az még nem dőlt el, hogy a Mészöly-szobrot a piros-kékek legendás edzője, Illovszky Rudi bácsi élethű másának a közelében, avagy a stadion másik oldalán állítják fel.

Emléknapot szerveznének

A tervek között nemcsak ünnepélyes szoboravatás, hanem olyan Mészöly-emléknap is szerepel, amely alighanem megmozgatná a szurkolókat. Charlie és a Republic zenekar, Boros Csaba Vasas-drukker vezetésével már jelezte, boldogan énekelne mondjuk a Vasas-sportcsarnokban, vagy bárhol, ahol a rendezvény megvalósul.

Mészöly, a hűséges legenda

Mészöly Kálmán a fővárosi piros-kék klub egyik leghíresebb sportolója volt, akit szerte a világon ismertek. Hiába hívták annak idején Milánóba, Barcelonába, Madridba, marasztalták Chilében, csábították Brazíliába, hű maradt a Vasashoz, amelyet 1959 és 1972 között szolgált.

Nem tudták feldolgozni

A 61-szeres válogatott futballista halálát a szurkolók sem tudták még feldolgozni. „Karácsonykor és újévkor is kimentünk a családdal apu sírjához. Sokan állnak meg ott egy pillanatra, hogy tisztelegjenek az emléke előtt” – mondta Mészöly Géza. – „Apu boldog lenne, ha láthatná a családot, így együtt. Ő mindig velünk lesz. Remélem, ott fent is ismerik a kisfröccsöt” – tette hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Mészöly Kálmán. Fotó: archív