Immár egy bronzszobor őrzi idősebb Kozák László, Kis Grófo édesapjának emlékét. A művet ünnepélyes keretek között Szolnokon, az Aba Novák Kulturális Központban avatták fel. Nagy Grófo 2020 decemberében koronavírus-fertőzés következtében hunyt el.

Mindössze 49 évesen hunyt el

Nagy Grófo mindössze 49 éves volt, amikor elhunyt, de nagyon gazdag életművet hagyott maga mögött, amit két fia, Grófo és Gyémi visz tovább. A néhai zenész 52. születésnapján avatták fel az őt ábrázoló mellszobrot, Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotását. Az eseményen csaknem százan vettek részt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Méltó helyen a szobor

„Édesapám ebben az intézményben kezdte a pályafutását és azt gondolom, hogy ennél méltóbb helyet nem is kaphatott volna a szobor!  Külön köszönet Szalay Ferenc Polgármester úrnak, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő asszonynak, Kubatov Gábor Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országos pártigazgatója és alelnöke, országgyűlési képviselőjének és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úrnak, hogy eljöttek és tiszteletüket tették ezen a megemlékezésen!” – írta Facebook-oldalán a zenész.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Maradandót akart alkotni

„Édesapám vágya mindig az volt, hogy maradandót alkosson ezen a földön és én úgy gondolom, hogy sikerült is, hiszen legfőképpen a romák körében az ő dalai által mindig élni fog! Sokat tett azért is, hogy a dalaival közelebb hozza egymáshoz a romákat a nem romákkal! Ezt az elvet mi is visszük tovább!” – fogalmazott.

Bemutatkozott Cino Grófo

Az ünnepségen fellépett Lakatos Mónika Kossuth-díjas énekesnő, Mága Zoltán hegedűművész, Grófo és fivére, Gyémi, valamint Nagy Grófo két legidősebb fiúunokája, Milán és Kis Grófo fia, Cino Grófo is énekelt. A 11 éves kisfiúnak ez volt élete első fellépése, így az édesapja legalább annyira izgult, mint ő maga.

Az unokája léphet a nyomdokaiba

„A családból a nagyfiamon látom azt a zenei tehetséget, amivel egyszer sokra viheti. Szoktunk együtt zenélni, gyakorolni, és úgy gondoltuk, mi sem lenne felemelőbb és méltóbb édesapám emlékéhez, mint hogy az unokája, aki egyszer talán a nyomdokainkba lép, az ő szobrának avatásán lép először közönség elé” – mondta a Blikknek Kis Grófo.

Boldog és szomorú

„Egyszerre vagyok boldog és szomorú, hiszen apukám a mai napig nagyon hiányzik az egész családnak. Rengeteget beszélünk róla, de az a tudat vigasztal, hogy ő már a Jóistennel van a mennyországban, és ezáltal örökké él” – tette hozzá.

Díjat alapítanak

Kis Grófo elárulta: szeretnének egy, az édesapjáról elnevezett díjat alapítani, amit először egy év múlva ugyanitt adnak majd át. A cél, hogy elmossuk a származásbeli különbségeket, és a legtehetségesebb fiú, lány vagy együttes ebben az elismerésben

Örökre fennmarad a neve

„Fontos volt édesapám számára az is, hogy amit ő elért az életben azt a családja a nevéhez méltóan képviseljék és tovább adják, hiszen ő nagyon büszke volt a Grófo névre, amiből fakadt is egy ötlete kb. 10 évvel ezelőtt, hogy ő szeretne a roma társadalmon belül alapítani egy nemzetet, ami Grófestyi névre hallgat! Ezzel a szoborral a Grófestyi név örökre fennmarad!” – zárul a bejegyzés. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az avatóünnepség. Fotó: Facebook/Kis Grófo