Sokkal több zöldfelület, új utcabútorok, két MOL Bubi állomás és számtalan kerékpártároló várja, hogy ismét birtokba vegyék a Blaha Lujza teret a budapestiek. Már csak néhány nap, és átadják a magyar főváros ikonikus találkozóhelyét.

Új karaktert kapott

Ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában újul meg, és a remények szerint a pezsgő városi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megnő a zöldfelületek aránya

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a Fővárosi Önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Akadálymentes csomópont

A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

Színészszobrok

Tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben. A mikroszobrok elkészítéséhez egykori fotók és grafikák adtak segítséget, amelyek a színészeket szerepeikben, jelmezben ábrázolják. A 11 műalkotás között helyet kapott például Blaha Lujza, Fedák Sári, Kassai Vidor és Tamássy József kis méretű szobra is.

Mintha színházban lennénk

Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti Színház székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.

A megújuló Blaha Lujza tér

Fotó: Facebook/BKK

A megújuló Blaha Lujza tér

Fotó: Facebook/BKK

A megújuló Blaha Lujza tér

Fotó: Facebook/BKK

A megújuló Blaha Lujza tér

Fotó: Facebook/BKK

Raktározza a csapadékvizet

A központi térrész érdesebb, kiskockaköves területe teljes egészében képes elnyelni és helyben a fák számára raktározni a csapadékvizet is. A fák mellett a helyi nyári klímát a visszahelyezett és újra működőképes ikonikus vízjáték teszi majd elviselhetőbbé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Megújult Blaha Lujza tér – Fotó: Facebook/BKK