Több mint 4 ezer új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. 165 beteg halt meg a koronavírus szövődményei miatt, eddig ennyien még sosem vesztették életüket Magyarországon a járvány miatt. Közben jövő héten már elkezdik oltani a briteket.

4 ezer felett a fertőzöttek száma

4136 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 225 209 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

165 halott

Elhunyt 165 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5142 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 65 888 fő, az aktív fertőzöttek száma 154 179 fő.

649-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7732 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 649-en vannak lélegeztetőgépen.

A britek jövő héten már oltanak

Az Egyesült Királyság lett az első olyan ország a világon, amely jóváhagyta a Pfizer/BioNTech koronavírus vakcina használatát – írja a BBC. A brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA döntése azt  jelenti, hogy a szigetország lakóit, a legveszélyeztetettebb csoportokat már napokon belül, a jövő héten elkezdhetik beoltani a kór ellen.

95 százalékos védettséget nyújt

Az MHRA szerint a Pfizer vakcinája 95 százalékos védettséget nyújt a koronavírus ellen. 

40 millió vakcinát rendeltek

Az Egyesült Királyság 40 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 20 millió ember beoltására lesz elegendő úgy, hogy egy embert kétszer is beoltanak. Az első 10 millió adag már a következő napokban elérhető lesz. Ez az első vakcina, amely forgalomba került, mindössze 10 hónapot vett igénybe a fejlesztése.

A karanténszabályok maradnak

Attól, hogy az oltást elkezdik, a karanténszabályokat nem oldják fel. A maszkot továbbra is hordani kell azért, hogy a koronavírus további terjedését megállítsák. Folyamatosan tesztelik azokat, akik fertőzött gyanúsak, a fertőzötteket pedig izolálni fogják – hívták fel a figyelmet a szakemberek. 

Magyarországon nincs vakcina

Egyelőre nincs oltásra alkalmas, koronavírus elleni vakcina Magyarországon, de a lakossági igények jelzésére hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján.

Először az egészségügyi dolgozókat oltják be

Müller Cecília arról is beszélt, ha az oltóanyag korlátozott számban áll rendelkezésre, sorrendet állítanak fel, első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utána a krónikus betegeket oltják be.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI