Az új óvoda építése ütemesen halad Budakalászon, a Vasút sor elektromos hálózatának fejlesztése viszont nem.  Az óvoda őszi megnyitása érdekében dr. Göbl Richárd polgármester és a beruházó képviselője közösen kérték az E.ON elnök-vezérigazgatóját a szükséges hálózatfejlesztés mielőbbi elvégzésére.

Bővíteni kell a hálózatot

A Vasút sor elektromos hálózatát bővíteni kell, erről még 2021 nyarán adott tájékoztatást az áramszolgáltató. Új transzformátorállomást kell telepíteni és több mint 200 méteres szakaszon új földkábelt kell lefektetni. 2021 szeptemberében megszületett a megállapodás, ebben az áramszolgáltató 2022. november 30-iki véghatáridőt vállalt a munkálatok befejezésére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Ehhez igazítottak mindent

Az óvoda építtetője az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a kivitelező cég ennek ismeretében írták alá szerződést és ehhez igazították a műszaki ütemtervet.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Határidőt módosítottak

Az E.ON (ELMŰ Hálózati Kft.) tavaly októberben a határidő módosítását kezdeményezte, a hálózatbővítés befejezésének új dátuma 2023. május 31-ére változott, ami – ha megvalósul – még nem veszélyeztetné az óvoda szeptemberi megnyitását. Egy esetleges további csúszás azonban komoly kockázatot jelentene – áll a budakalasz.hu cikkében.

Nem adott tájékoztatást a szolgáltató

Mivel az óvodaépítéshez a város saját beruházásában út- és járdaépítés csatlakozik, az elektromos hálózatbővítés körülményeinek ismerete a város számára is fontos.  Az új határidő betartásáról, a hálózatfejlesztés folyamatának pontos ütemezéséről a beruházó Főegyházmegye mellett az Önkormányzat is többször kért tájékoztatást az áramszolgáltatótól, de hiába.

Közeleg az óvodai beiratkozás ideje

„Az óvoda idén őszi megnyitását a beruházó és az önkormányzat akkor látja biztosítottnak, ha a hálózatfejlesztés 2023. május 31-i határidőig valóban befejeződik. Közeledik az óvodai beiratkozások ideje, dönteni kell az óvoda indulásáról, a nevelési év meghirdetéséről, a pedagógusok felvételéről. A megalapozott döntéshez szükséges, hogy megbízható információt kapjunk Önöktől a hálózatfejlesztés ütemezéséről” – áll az E.ON elnök-vezérigazgatójának, Guntram Würzbergnek írt levélben.

Vitályos Eszter is aláírta

Süllei László érseki helynök és dr. Göbl Richárd polgármester levelét a beruházás fontosságára való tekintettel dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő és Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár is támogatólag írták alá.

Jól halad az építkezés

Az építési munkálatok jól haladtak az elmúlt hónapokban, és továbbra is az a terv, hogy a helyi gyerekek szeptemberben birtokba tudják venni az új létesítményt. Az új négycsoportos óvodával jelentősen csökkennek majd a jelenlegi magas csoportlétszámok a településen.

Lebontották a régit, jöhet az új

A régi kislétszámú Vasút sori óvodát 2017-ben zárta be az önkormányzat, az épületet 2019 augusztusában lebontották. A városvezetés ezt követően mindent megtett annak érdekében, hogy a város saját lehetőségeit jelentősen meghaladó beruházásra megoldást találjon. Hosszas tárgyalások után Erdő Péter bíboros úr nevében szándéknyilatkozat született egy új, katolikus óvoda építésére a Vasút soron, a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett.

A Főegyházmegye vállalta a működtetést

Az új Vasút sori katolikus óvoda – a felekezeti hovatartozástól függetlenül – elsősorban Budakalászon lakó vagy budakalászi tartózkodási hellyel rendelkező óvodáskorú gyermekek számára kínál óvodai nevelést. Az Önkormányzat jelenleg három helyen, összesen 19 óvodai csoportot működtet. Az új intézmény működtetését a Főegyházmegye intézményfenntartásra szakosodott szervezete határozatlan időre, de legalább 15 évre vállalta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: új óvoda épül Budakalászon. Fotó: budakalasz.hu