Amerikai katonák balhéztak a napokban egy budapesti romkocsmában. Mint kiderült, a tengerészgyalogság emberei vetették el a sulykot a belvárosban. Az USA nagykövetsége ugyan együttműködik az ügyben nyomozó ügyészekkel, de kiderült, hogy a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre.

Szóváltásból bunyó

Az Akácfa utcai, Instant-Fogas nevű szórakozóhelyen a NATO kötelékében Magyarországon tartózkodó amerikai elit egység katonái keveredtek szóváltásba ugyancsak külföldi vendégekkel, majd jókora verekedés kezdődött. A biztonságiak próbálták megfékezni a katonákat, de esélyük sem volt. Végül rendőrök vetettek véget a balhénak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiütöttek mindenkit

A friss információk szerint a katonák szó szerint kiütötték a velük szemben állókat. A hely biztonsági őrei hamar rájöttek, hogy esélyük sincs az kiképzett elit katonákkal szemben, ezért riasztották a rendőröket, akikkel szerencsére már nem verekedtek a katonák.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A maguk módján ünnepeltek

A kihallgatás során az is kiderült, hogy az előállított tengerészgyalogosok a budapesti amerikai nagykövetséget, illetve egyéb amerikai érdekeltségeket védenek, a buliba pedig azért indultak el, mert egyik hazatérő társuktól vettek búcsút.

Nem vonhatók felelősségre

Az üggyel kapcsolatban most kiderült, hogy a hazai ügyészség nem vonhatja felelősségre a magukról megfeledkező tengerészgyalogosokat, mivel Magyarország korábban lemondott erről a jogáról.

Erről szól a megállapodás

Az Egyesült Államok és Magyarország között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett. Ezért az Egyesült Államok kérésére, a kölcsönös védelem iránti elkötelezettség támogatása érdekében Magyarország, szuverén mérlegelés alapján, a NATO-ban szokásos módon lemondott az elsődleges büntető joghatóság gyakorlásának jogáról – írja a Magyar Nemzet.

Nincs mit tenni

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy ha egy amerikai katona Magyarország területén szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok nem járhatnak el vele szemben.

Ha súlyos a bűncselekmény

Természetesen súlyos bűncselekmény, mint például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást.

Hazarendelik őket

Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás. 

Nem ússzák meg

Egy nyugalmazott diplomata a lapnak elmondta, hogy a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak. Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció