Ózonos fertőtlenítést tesztel az autóbuszain a koronavírus-járvány miatt keddtől a BKV, a technológia sikerrel veszi fel a harcot a levegőben és a felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák ellen – közölte a társaság.

Az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, amely ötvenszer hatékonyabb és háromezerszer gyorsabb, mint a klór.

Nincs olyan kórokozó, amely ellent tud állni az ózon fertőtlenítő erejének, így a levegőben, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok és gombák elleni harcban is hatékony segítség.

Az ózongázzal történő kezelés során semmilyen vegyszerre nincs szükség, így a tisztítási folyamat környezetbarát. Amikor a rendkívül reaktív ózonmolekulák baktériumokkal, vírusokkal és egyéb szagokat okozó részecskékkel érintkeznek, bekövetkezik az oxidáció, amely során ezek a káros részecskék elpusztulnak, miközben az ózonmolekula oxigénné alakul át a kémiai folyamat végén. Tehát a kezelés után nem marad más, mint friss, oxigéndús levegő – olvasható a közleményben.

Az első ózonnal fertőtlenített jármű kedden állt forgalomba. Ha a módszer eredményesnek bizonyul a buszokon, az eljárás alkalmazását a későbbiekben a BKV teljes gumikerekű állományára kiterjesztik. A BKV 980 autóbuszt és 145 trolit üzemeltet.

Kiemelt kép: Buszok a Kolossy téren – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu