Noha első olvasatra úgy tűnt, hogy a könnyítés ezen üzemekre is vonatkozik, azonban az Energiaügyi Minisztérium állítja: mindez csak a kohászati létesítményeket érinti. A pontosítás kiadását pár nappal későbbre tervezik.

Állam az államban

Mostantól nem kell aggódni az akkumulátorgyáraknak a különféle bírságok miatt. Egy nemrégiben megjelent kormányrendelet ugyanis meglehetősen fellazítja az eddigi előírásokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Meg kell ígérni, hogy szabálytisztelők lesznek

Az Orbán Viktor által az ukrajnai háború miatt hozott rendelkezés értelmében elég lesz, amennyiben a környezetvédelmi hatóság – megszüntetendő a jogsértést – határozat helyett szerződést köt az adott céggel. Ennek értelmében az adott vállalat írásba adja, hogy betartja a törvényeket – holott azok nagyon is egyértelműek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Gyorsan életbe lépett

Így ha egy adott akkumulátorgyárnak van ilyen szerződése, akkor annak határidején belül lényegében nem lehet vele semmit sem csinálni. Működését pedig akkor sem lehet megtiltani, ha mondjuk nincsen működési engedélye. Mindez egyébként olyan sürgős volt, hogy már pénteken hatályba lépett.

Tiltakozó helyiek, gombamód szaporodó üzemek

Ráadásul az új szabályokat már az eddig megvalósult jogsértések esetén is lehet alkalmazni – derül ki a 444.hu cikkéből. Az utóbbi időkben egyre több akkumulátorgyár építéséről esik szó, amelyek élénk társadalmi vitát váltanak ki, s nem egyszer az adott településen komoly ellenérzéseket tud okozni egy-egy ilyen üzem létesítése.

Védett virágok százait taposták le

Emellett a létesítményekhez kapcsolódó különféle beruházások is borzolják a lakosság kedélyeit. Ez történt Gödön, amikor a Samsung gyár csatornázási műveletei közben több száz fokozottan védett homoki kikericset pusztítottak el. Emellett a Duna parton fákat vágtak ki és teljesen feltúrtak egy Natura 2000-es területet is a munkák során.

Hiába adták írásba, magasról tettek rá

A homoki kikericsből nagyjából kétezer tő lehet ezen a környéken, eszmei értéke pedig százezer forint. A védett növények jelentős részét pedig letaposták vagy homokkal szórták be. Mindez annak ellenére történt, hogy a projekt előzetes dokumentációja szerint 432 példányt át kell telepíteni – olvasható a Magyar Hang beszámolójában.

Szombat délutáni közleményben cáfol a tárca

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható. Akkumulátorgyárakra nem. Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Magyar Közlönyben megjelenik” – ezt pedig már szombaton, cikkünk megjelenése után közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Mindenki azt gondolta, hogy az akkumulátorgyárakat érinti

Mint a Népszava írásából kiderül, az Orbán Viktor által szignózott rendeletben még nem tisztázták, hogy a fenti kiskapu milyen típusú ügyfeleknél jöhet szóba, így a legtöbben értelemszerűen a gombamód szaporodó akkumulátorgyáraknak való kedvezést sejtették a háttérben.

Érdekes kérdések

Ugyanakkor felmerül a dilemma, hogy ha valóban a kohászati üzemeket célozta meg első körben a kormányzati rendelet, akkor miért nem annak kiadásakor tették ezt egyértelművé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)