Mivel a víz melegítéskor kitágul, a rendszerben túlnyomás keletkezik. A kitágult többlet víztérfogattal valamit kezdeni kell ellenkező esetben idővel a megnövekedett nyomás károsítja a vezetékeket, szerelvényeket, radiátorokat, szelepeket, a csövek csatlakozását és magát a kazánt is. Épp ezért a tágulási tartály egy felbecsülhetetlen értékű alkotóeleme a rendszernek, amely jelentősen meghosszabbítja annak élettartamát.

Mi is pontosan a tágulási tartály és hogyan működik?

tágulási tartály hivatott a rendszer táguló vizének helyigényét biztosítani annak érdekében, hogy a rendszer nyomása, ha nem is mindig állandó, de mindenképpen a kívánatos határértéken belül maradjon. Működését tekintve két fő csoportra oszthatók a tartályok. Zárt és nyitott tágulási tartályok gondoskodnak rendszereink védelméről.

A nyitott tágulási tartályok régi, gravitációs fűtési rendszerek kötelező elemei voltak. Tulajdonképpen egy egyszerű légüres tartály, amit a legmagasabb pontján helyeztek el a fűtési hálózatnak, jellemzően padlásokon. A régi rendszerek vastag fűtési csöveik és nagy víztérfogatú radiátoraik miatt meglehetősen nagy nyitott tágulási tartályt igényeltek. A több 100 liter fűtési víz nem ritkán 50-60 literes tartályokban tudott csak biztonsággal tágulni. Nagy hátránya volt ezeknek a rendszereknek, hogy meglehetősen sok oxigén jutott a fűtési rendszerekbe általuk, mely az acél szerkezetek gyorsabb korróziójához vezetett.  Fagy veszélyes volt a szigeteletlen padlások miatt és nem is mindig volt ideális méretű, aminek köszönhetően ázott a padlás.     

A zárt tágulási tartályok jóval korszerűbb és helytakarékosabb megoldást jelentenek. Kisebb helyigényük abból adódik, hogy egy korszerű fűtési rendszernek jóval kisebb a víztartalma, köszönhetően a vékony hálózati csövek és a kis víztartamú lapradiátorok miatt. Ezekben a zárt tartályokban egy gumimembrán van, melynek egyik oldalán jellemzően fűtési tartály estén 1.5 bar, HMV tágulási tartály esetén 3 bar túlnyomás uralkodik. A meleg víz tágulásával nyomja a membránt, ami teret enged a víznek, majd amint a kihűlő víz térfogata csökken a tartályban lévő membrán ismételten visszaáll eredeti pozíciójába, fent tartva ezzel az egyenletes nyomást a rendszerben. Fontos, hogy a zárt tágulási tartályt jól méretezzék a rendszer igényeihez. Egy alul dimenzionált tartály nem tudja a víz tágulását kompenzálni, így a nyomás megnövekedik és a lefúvató biztonsági szelep tudja már csak megvédeni a rendszert a komolyabb károsodástól.  

Tágulási tartályt többféle rendszerben alkalmazunk. Használati melegvíz és fűtési rendszereken kívül szolár rendszerekben is találunk magasabb hőfok igényeknek is ellenálló tágulási tartályt. Kialakításuk is meglehetősen sokrétű. Lehet hengeres, szögletes, helytakarékos lapos kerek, talpon álló és akár házi vízmű kialakításhoz szivattyútalapzattal kialakított is.

Tipp: a KazánWebshopon több tucat minőségi tágulási tartályból válogathatunk számos méretben és formai kialakításban.

Kiemelt kép a Kazán WebShop tulajdona.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!