Vélhetően az egyik beteg hozta be az intézménybe. Most mindent fertőtlenítenek és zárlat alá vették az egyik osztályt. Jelen állapot szerint sikerül úrrá lenni a helyzeten.

Nem terjedt el

Ágyi poloskák jelentek meg a Szent Margit Kórház egyik osztályán, azonban szerencsére nem járványról van szó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szigorított higiénés szabályok

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) közlése szerint az egyik belgyógyászati osztályon, vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést. Az intézmény vezetése a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe – tették hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezeket tették meg eddig

Mindez azt jelenti, hogy az érintett területről „tiszta”, üres helyiségbe költözött át az osztály valamennyi betege, akik tiszta ágyneműt és hálóruhát kaptak. Az érintett kórtermeket, illetve a szomszédos helyiségeket zárlat alá helyezték a fertőtlenítés időtartamára – közölte a szervezet.

Fertőtlenítő nagytakarítás következik

A rovarirtás első fázisa már megtörtént, melyet egy újabb rovarirtás követ az idevonatkozó előírásoknak megfelelően. Ezek után kerül sor a teljes terület fertőtlenítő nagytakarítására, ezt követően az osztály visszaköltözik az eredeti helyére.

Beteget nem kellett hazaküldeni

Hozzáfűzték, hogy preventív céllal nem csak a kórtermek, hanem az osztály valamennyi helyiségének fertőtlenítése is megtörténik. Az ágyi poloskák megjelenése miatt beteget hazaküldeni, vagy más intézménybe áthelyezni nem kellett – írja az rtl.hu. Szerencsére itt sikerült elejét venni a fertőzés elharapózásának – nem úgy, mint Szentgotthárdon.

Elszabadult az invázió

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, több ápoló is felmondott rövid időn belül a város pszichiátriai betegek otthonában kialakult áldatlan állapotok miatt. Korábban az Átlátszó tett közzé egy olyan felvételt, amelyen az látható, hogy ágyi poloskák hada lep el mentálisan sérült beteget a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében.

Évek óta tart, még sem segít senki

„Ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint” – mondta el a portál egyik forrása. A később a portálhoz is eljutott több felvétel, amelyek szintén alátámasztják a helyzet súlyosságát. Több jelenlegi és korábbi munkatárssal is sikerült beszélniük, akik arról számoltak be, hogy évek óta komoly gondot jelent a poloskainvázió.

Nem informált hozzátartozók

Ám a pokoli helyzetről csupán kevesen tudtak, mivel a betegek hozzátartozói nem mehettek be az ágyakhoz, csak a nyilvános fogadószobákban találkozhattak szeretteikkel. Így nem is tudtak arról, hogy a kórtermekben micsoda körülmények uralkodnak.

Könnyen terjednek

Noha az elmúlt alkalommal végeztek ugyan rovarirtást, de ez minden esetben csak tüneti kezelésnek bizonyult, ugyanis az intézmény mindhárom épületében teljesen elszaporodtak a vérszívók. Az ápoltak ugyanis az intézményen belül szabadon mozoghatnak, így a ruhájukról könnyen átmásznak a rovarok.

Átverték volna a hatóságokat?

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai is megdöbbentek a helyszínen látottakon. Mindez annak fényében érdekes, hogy az intézmény korábban azt kommunikálta, hogy nincs olyan problémájuk, amelyet ne tudnának maguk megoldani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt kép: Google Street View.)