Több százan demonstráltak hétfő reggel a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt. Ebből az intézményből rúgtak ki 5 tanárt, miután részt vettek a polgári engedetlenségben. Az elbocsájtott pedagógusok mellett több ellenzéki politikus mellett ismert emberek is kiálltak.

Demonstráció a Kölcsey előtt

„Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szerveztek hétfő reggelre a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé, ahonnan múlt hét pénteken azért menesztettek több tanárt, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Öt tanár rúgtak ki

Ahogy arról a BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt, azonnali hatállyal kirúgtak öt tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, amiért csatlakoztak a pedagógusok országos polgári engedetlenségi akciójához. A tankerület vezetője személyesen ment be a gimnáziumba, hogy átadja az elbocsátásról szóló dokumentumokat. Az indoklás: a tanárok akciójukkal „megszegték a közalkalmazotti jogviszonyból eredő alapvető kötelezettségeiket”. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Több százan demonstráltak

Az akció hivatalosan 7:30-kor kezdődött, de már előtte 100-200-an voltak a gimnáziumnál, diákok és felnőttek fele-fele arányban. Sokan érkeztek a pedagógustiltakozások szimbólumává vált kockás ruhában. Az eseményre több ismert politikus is kiment, többek között ott volt Soproni Tamás, a 6. kerület polgármestere, Pikó András 8. kerületi polgármester, Csárdi Antal és Szabó Tímea országgyűlési képviselők, illetve Karácsony Gergely főpolgármester is.

Karácsony Gergely és Szabó Tímea a Kölcsey előtt

Forrás: Facebook/Párbeszéd Magyarország

Levelet visznek Pintér Sándornak

Törley Katalin, a Tanítanák Mozgalom egyik vezetője, akit szintén kirúgtak, azt mondta a tüntetésen,  több kollégája el fog menni a Belügyminisztériumhoz a követeléseikkel.  Az egyik szülő Pintér Sándor belügyminiszternek, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének címzett levelében azt írta: a döntést nem fogadják el, a tanárok visszahelyezését kérik. Azt mondta, a kirúgott tanárok elsősorban emberek, és a gyermekekért, az oktatás jövőjéért harcolnak. Levelét azért címezte nekik, mert szerinte a tankerület felsőbb utasításra cselekedett, amikor elbocsátott több tanárt.

Megszólalt Tilla

„Nagyon sokat köszönhetek a tanáraimnak, az egész életemre kihat, amit tőlük kaptam! Tanárokat kirúgni azért, mert kiállnak az igazukért, nagyon gáz” – írta közösségi oldalán Till Attila a TV2 műsorvezetője, aki rövid videóban vállalt szolidaritást a polgári engedetlenségi akciójuk miatt elbocsátott tanárokkal.

Nem tudnak megélni

Till Attila a következő a sorban, ő az Instagramján jelentkezett egy videóval: „Két napja kikívánkozik belőlem, hogy nagyon igazságtalannak tartom, amit most a kirúgott tanárok ügyében tettek. Én nem tudom, miért nem lehet azt megérteni, hogy a tanárok valami olyasmiért tüntetnek, sztrájkolnak – amihez mindenkinek alapjoga van –, mert jót akarnak. Azért akarnak több fizetést, amit nem tudom, miért kell elmagyarázni, mert nem tudnak megélni abból a pénzből, amit kapnak, mert lehetetlenség. Nem lesznek tanárok Magyarországon, ez elég szomorú történet”.

Szolidaritást vállal velük

A műsorvezető azt mondja, nem hiszi, van olyan ember, aki úgy gondolkodik, nem „kellenek tanárok, menjenek csak”. „Azt szeretném kérni, ne felejtsük el, mi mindent kaphatunk a tanároktól, és mennyire fontos a pedagógusok létezése. Értsük már meg mit akarnak. Az, hogy kirúgunk valakit az igazáért, az nagyon gáz. Ilyet nem lehet csinálni. Tudom, kismillió anomália van az életünkben, máshol csapódik ki a biztosíték, nekem ez most ilyen pillanat volt. Maximálisan szolidaritást vállalok a tanárokkal”.

Tüntetést szerveznek szerdára

Tüntetést hirdetett a Tanítanék Mozgalom szerda este 7 órára a Kossuth térre, a Grund ifjúsági szervezet pedig hídfoglalást jelentett be a tüntetést megelőzően, délután 5 órától a Margít hídra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: demonstráció a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt – Forrás: Facebook/Párbeszéd Magyarországért