Tarlós István nem tervez újra indulni a főpolgármesteri székért. A volt főpolgármester azt mondja: ha mégis elindulna, azon három ember csodálkozna a leginkább: a felesége, Orbán Viktor és ő maga. A politikus emlékeztetett arra, hogy kétszer választották meg Budapest főpolgármesterének, és rajta kívül 1946 óta nem volt jobboldali vezetője a fővárosnak. Tarlós szerint a főváros irányítására Szentkirályi Alexandra lenne az ideális jelölt.

Eltorzult zöldpolitika

Tarlós István a zöldszemléletű városfejlesztéssel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a zöldpolitika az egész világon eltorzult, hiszen összekeverik a környezetvédelmet a klímavédelemmel, pedig a kettő nem ugyanaz. Úgy véli, hogy a klímavédelem magyar léptékben a világhoz képest egyébként is kerekítési hibaléptékű. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gondolatok a klímaváltozásról

„Nem tudom, megnézte-e, mit engednek a légkörbe az óceánjárók, a tankerek, a repülőgépek vagy az amerikai, kínai ipari létesítmények. Ehhez viszonyítva váltjuk meg a világot a Lánchíd autómentesítésével? A klímaváltozás amúgy sem alapvetően emberi tevékenység függvénye” – fogalmazott a híradó.hu-nak adott interjúban.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

„Szentkirályi Alexandra az alkalmas jelölt”

Tarlós István arról is beszélt, hogy kit javasolna a kormánypártok főpolgármester-jelöltjének. Szerinte volt helyettese, Szentkirályi Alexandra lenne az, aki a legtöbb szavazatot lenne képes produkálni az önkormányzati választásokon. A jelenlegi kormányszóvivőt azért tartja esélyesnek, mert van városvezetői tapasztalata, hiszen öt évig főpolgármester-helyettes volt.

„Nem osztaná meg a Fidesz táborát sem”

„Ismeri Budapestet, a Városházát, nagyon otthon van a humán területen, kiválóan kommunikál, és két idegen nyelven is beszél. Úgy vélem, más jelölt-jelöltekhez képest Alexandra az, aki a Fidesz táborát sem osztaná meg, van benne lojalitás, ám céltudatos, saját elképzelései is vannak” – mondta Tarlós István, hozzátéve: a női szolidaritás miatt feltehetően sok hölgy is bizalmat szavazna neki.

Nagyot kaszált Szentkirályi férje

A tavalyi évben Szentkirályi Alexandra férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter több mint 3 milliárd forintos jövedelme jócskán kiemelkedett a kormánytagok közül. Orbán Viktor miniszterelnök viszont hiába kapott jelentős fizetésemelést, bevételeivel nem került be az élbolyba – derült ki a most közzétett bevallásokból.

Nyilvános jövedelem-bevallások

Az állami felsővezetők – miniszterek, kormánytagok – jövedelmének teljes transzparenciáját 2018. óta teszi kötelezővé törvény. A mostani jövedelem-bevallásokból jól látható, hogy több felsővezető államigazgatásban kézhez kapott keresete „eltörpül” a máshonnan – például osztalékként keletkező jövedelme mellett.

Nem kispályás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter kereste 2022-ben a legtöbbet a miniszterek és kormánytagok közül – derült ki a kormany.hu-ra feltöltött adatlapokból. A honvédelmi miniszternek 3 milliárd 61 millió forint külön adózó jövedelme volt, és 31,5 millió forint volt az összevont adóalapja. A politikus kaszinóérdekeltségekkel és többek között csehországi repülőgépgyárral is rendelkezett, ezekről viszont a tavalyi miniszteri kinevezése után le kellett mondania.

Pintér és Rogán a dobogón

A második legtöbbet kereső kormánytag Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki 633 millió forintnyi jövedelemre tett szert tavaly, ebből 28,5 millió forint volt a miniszteri fizetése. Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter 425 millió forint jövedelmet vallott be az adóhatóságnak, amelynek a nagyobb része vagyonnyilatkozata szerint a találmányából származik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tarlós István. Fotó: BPK