Fordulatot vehet a Városháza-botrány. A sajtóba került Anonimus-felvételeken elhangzó ingatlanossal ugyanis Tarlós István korábbi főpolgármester helyettese is bizniszelt. 4,2 milliárd forint értékben adtak el a volt főpolgármester idején ingatlanokat. Karácsony Gergely azt a kérdést veti fel, hogy akár Tarlós István helyettesénél is házkutatást tarthatna a rendőrség. A Belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrség pártbefolyástól mentesen végzi a munkáját.

Tarlós István helyettese is képbe került

Tovább pörög a Városháza-botrány. A sajtóba került, titokban készült úgynevezett Anonimus-felvételeken sok minden elhangzik. Többek közt egy Berki nevű ingatlanos neve is szóba kerül. Ennek kapcsán Karácsony Gergely a közösségi-oldaláén közölte, hogy ezzel a férfivel Tarlós István helyettese, Bagdy Gábor, mintegy 4,2 milliárd forint értékben kötött ingatlan adásvételi szerződéseket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Házkutatás a Városházán

A Városháza eladásának ügyében hétfőn házkutatást tartott a rendőrség a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes otthonában, ahol a főpolgármester elmondása szerint még a gyerekszobát is átkutatták a rendőrök.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elterelő hadművelet

Karácsony Gergely így fogalmaz ezzel kapcsolatban a Facebook-oldalán: „Elég nyilvánvaló, hogy az egész cirkusznak a célja az, hogy elterelje a figyelmet Völner Pál korrupciójáról, Kövér László kabinetfőnökének sikkasztási ügyéről és Áder János testőreinek megfigyeléséről. Na meg, hogy a munkatársaim és családjuk zaklatásán keresztül engem és az egész ellenzéket nyomás alá helyezzék. De nem fog sikerülni. Mert a gonoszság és a hazugság mindig elbukik.” – írja a főpolgármester.

Tarlós helyettese nagyban bizniszelt a titokzatos férfival

A főpolgármeser állítja sem Kiss Ambrus, sem ő nem ismeri azt a Berki nevű ingatlanost, akiről a titokban készült hangfelvételeken beszélnek. Hozzáteszi: Tarlós István helyettese, Bagdy Gábor viszont bizonyíthatóan kapcsolatban állt Berki úrral, mi több, ő irányította a fővárosi vagyonkezelőhöz még 2017-ben.

Vizsgálóbizottság

A fővárosi vagyonkezelő egyébként megküldte a fővárosi vizsgálóbizottságnak azon fővárosi ingatlanok listáját, amelyek megvásárlása iránt 2017 óta különböző vevők képviseletében a hangfelvételeken elhangzó Berki Zsolt érdeklődött. A tájékoztatás arra is kiterjedt, hogy ezek közül hány ingatlant vásároltak meg olyan vevők, akinek a képviseletében Berki Zsolt eljárt.

4,2 milliárd forint Tarlós idején

Az előző önkormányzati ciklusban, vagyis Tarlós István idején, 2017 és 2019 között ez a Berki Zsolt kilenc darab, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló, eladó ingatlan iránt érdeklődött. Ezek közül négyet meg is vásárolt olyan vevő, akinek az érdekében ő járt el, összesen 4,2 milliárd forint vételárért.

166 millió Karácsony idején

Ez a Berki nevű ingatlanos a mostani ciklusban huszonhat, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlan iránt érdeklődött. Ezek közül kettő, azaz kettő darab ingatlant vettek meg végül, nyilvános és teljességgel transzparens eljárás keretében, a legmagasabb ajánlattal Berki úr ügyfelei, összesen 166 millió forint fejében – írja Karácsony Gergely.

Megszavazta a Fidesz

A főpolgármester hozzáteszi: mindkét ingatlan értékesítését a Fidesz képviselői is megszavazták a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottságában.

Nyilvános anyagokat foglalt le a rendőrség

Karácsony szerint a rendőrség olyan iratokat foglalt le, mint a múlt héten egy sajtóbeszélgetésen az újságíróknak bemutatott grafikon az ingatlanértékesítés elmúlt évekbeli bevételeiről, a vizsgálóbizottság hetek óta nyilvános iratai vagy éppen a Városháza hasznosításáról készített, egy hónapja nyilvános döntéselőkészítő tanulmány.

Felhívta a belügyminisztert

A Városházán történt házkutatás után Karácsony Gergely felhívta a belügyminisztert és kikérte magának az intézkedést. Ezt követően a minisztérium sajtóközleményt adott ki. Ebben ezt írják, hogy az úgynevezett Városháza ügycsoport négy büntetőeljárást foglal magában. A nyomozó hatóság csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúját fogalmazta meg tizenhárom feljelentés alapján.

Szakszerű eljárás

„Az egyik feljelentő Karácsony Gergely. A főpolgármester bizonyára azt várja el a rendőrségtől, hogy a jogszabályi keretek között, szakszerűen, eredményesen járjon el feljelentése alapján. Az ügycsoportban folytatott eljárások eredményességének két alapvető feltétele a tárgyi bizonyítási eszközök megtalálása és az információs rendszerekben tárolt adatok fellelése. Ott kell ezeket felkutatni és lefoglalni, ahol fellelhetőek – ha egy minisztériumban, akkor ott, ha egy műtőben, akkor ott, ha a Városházán, akkor ott. A hatóságot intézkedési kötelezettség terheli, legyen a feljelentő hajléktalan vagy akadémikus, politikus vagy bárki más.

Házkutatások sora

A nyomozó hatóság az ügycsoportban 2021. december 13-án tizenkét helyszínen hajtott végre kutatást. A főpolgármester – aki nem volt kényszerintézkedés elszenvedője – közösségi oldalán mégis csak három helyszín esetében kifogásolta a rendőrség megjelenését.” – írják a Belügyminisztérium közleményében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tarlós István korábbi főpolgármester, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és Anonimus – BPK-montázs