Tarlós István Budapest főpolgármestere elmondta miért nem engedélyezi többet a Red Bull Air Race versenyt a városban, de a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjújában szóba került még a Bálna, a Hungexpó, az elektronikus jegyrendszer és a BKK is. Az alábbi cikkünk az interjúból készült kivonat.

A szerdai kormányülésről jött, milyen Budapestet érintő döntéseket hozott a kabinet a fővárossal egyeztetve? – kérdezte a lap munkatársa. Tarlós István a válaszában elmondta: „A főpolgármester november óta minden olyan kormányülésen, kormányzati szintű tárgyaláson részt vesz, ahol a főváros érintett.

Bálna

“Legutóbb a Bálna néven ismert központ sorsának végleges rendezéséről is tárgyaltunk, amire azonban még a Fővárosi Közgyűlésnek is rá kell bólintania. Az ellenzék is elmondhatja majd a jól ismert kampányszövegeit a közgyűlésben, de ne feledjük, az előző – MSZP–SZDSZ-es – városvezetés hagyta ránk a Bálna-ügyet, amit egy offshore cégre bíztak. A közgyűlési döntés után sajtótájékoztatón fogunk beszámolni a Bálna jövőjéről.” – mondta a főpolgármester.

Hungexpó

“A másik téma a Hungexpo területének nagyszabású fejlesztése volt. A kőbányai vásárvárosban 11 elemből álló, csaknem ötvenmilliárd forintos beruházás valósul meg – folytatta Tarlós István. Két nagy, nemzetközi rendezvény is érintett a Hungexpo kapcsán. Az egyik a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus, a másik a 2021-es Vadászati Világkiállítás. Ezek a nemzetközi események is kötelezik az országot és a fővárost, hogy a beruházások időben elkészüljenek. Mindez azt bizonyítja, hogy a kormány még az állami finanszírozású budapesti fejlesztési projekteknél is de facto partnernek tekinti a fővárost.”

Fővárosi Közfejlesztések Tanács

A főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának kapcsán arról beszélt, hogy az sokkal jobban működik, mint remélni merte. Mint mondta: „Eddig négy tanácsülés volt, és még februárban megtartjuk az ötödiket is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel összeállítottuk a következő napirendet, illetve készítettünk egy leltárt, hogy 2010–2018 között Budapesten milyen fővárosi, illetve állami fejlesztési projektek valósultak meg. Elkészült a projektlistája azoknak a beruházásoknak is, amelyeknek finanszírozását a tanács javasolja a kormánynak, amelyeket be fogunk terjeszteni a Fővárosi Közgyűlés és a kormány elé. Mindezek alapja a Budapest 2030 fejlesztési terv, amely szeptember közepére készül el.”

Elektronikus jegyrendszer

Az elektronikus jegyrendszerről is kérdezték Tarlós Istvánt, aki elmondta: „Két különböző szerződés van. A főváros egy támogatási keretszerződést kötött az EBRD-vel, ez most is él, pénzügyi konzekvenciái nincsenek.

A másik megállapodást – amit többször is módosítottak – a Budapesti Közlekedési Központ, a BKK kötötte önállóan, kétoldalúan a kivitelezővel. Ezt a szerződést a városvezetés, a közgyűlés nem is látta. Ez az, amit a BKK felmondott. A BKK a felmondott szerződés miatt valószínűleg évekig polgári perben fog vitázni a kivitelezővel.

A fővárosnak azonban az a legfontosabb, hogy most már biztos, rá tudunk kapcsolódni az integrált állami elektronikus jegyrendszerre. A MÁV-val, a Volánnal közös, időalapú korszerű elektronikus jegyrendszert alakítanak ki 2020 végig, ami mind a budapestieknek, mind a vidékieknek előnyös.”

A BKK sorsa

A BKK sorsáról mikor születik döntés?- kérdezték a főpolgármestert, aki így válaszolt: „Amennyiben a választások ősszel úgy alakulnak, akkor a BKK új vezérigazgatója, Nemesdy Ervin személye kapcsán komolyabb elképzelések is vannak. Ami a közlekedési központ sorsát illeti, az az elektronikus jegyrendszer finanszírozásának sikerétől is függ. Amennyiben nem fog szerződéssel a BKK-hoz kötődni az új jegyrendszer, akkor nagyon nagy eséllyel megszüntetjük a közlekedési központot. A közeljövőben mindenképpen eldől a BKK sorsa.”

A legjobb európai úti cél címet nyerte Budapest Brüsszelben

„Az elnyert cím brüsszeli kísérőlevele külön hangsúlyozza, az utóbbi tíz év gyümölcse az, hogy nagy fölénnyel megelőztük Londont, Párizst, Firenzét, Bécset – mondta a főpolgármester, majd folytatta:  „Az ellenzék szempontjából elég szerencsétlenül jött ki a keddi bejelentés, különös tekintettel arra, hogy két nappal korábban szétkürtölték: „tönkretették”, és ők majd visszaszerzik Budapestet a budapestieknek. Ezek után erre tényleg szükség van?”

Red Bull Air Race

Nem lesz idén Air Race a belvárosi Duna-szakasz felett. Miért hozta meg ezt a döntést? – kérdezték. „A budapestiek észrevételei és épeszű mérlegelés, több szempont figyelembe-vétele alapján hoztam meg a döntést, egyetértésben Láng Zsolt polgármesterrel, bizottsági elnökkel.

A zajszennyezés és a forgalomkorlátozás hatásai egy hónapon át okoznak kellemetlenségeket. Az sem mellékes, hogy a repülőgépes verseny esetében a nullánál nagyobb a baleset esélye, ami ne adj isten, több tucat embert érinthetne súlyosan. Hallok arról, hogy a szervező harmadik jogi személlyel kötött valami garanciamegállapodást, a tulajdonos és hatósági jogkört gyakorló főváros megkerülésével. Ennek azonban semmi jogi kötőereje, így relevanciája sincs – mondta Tarlós István.

A Magyar Nemzet munkatársa a baloldali ígéretdömpingről is kérdezett. A főpolgármester elmondta: „Mindenki józan ítélőképességére bízom az elhangzottakat. Az ellenzék olyan gyermeteg ígéretekkel jön, mintha az emberek nem lennének tisztában azzal, hogy miről beszélnek.

Hatalmas hitelfelvételeket emlegetnek, ráadásul úgy, hogy évek óta minden önkormányzati hitelfelvételhez kormányzati engedélyre van szükség. Arról nem is beszélve, hogy az adósságokat vissza is kell majd valamiből fizetni. Azt sem veszik figyelembe, hogy a városnak vannak folyamatban lévő kötelezettségvállalásai – például a 3-as metró rekonstrukciója –, amiket nem lehet félretolni. Egy biztos, én nem fogok butaságokat ígérni, felelőtlenül kampányolni. A megfelelő időben – ami még odébb van – el fogom mondani az elképzeléseimet, azt, amit nagy valószínűséggel meg tudok majd valósítani a városnak. A direkt kampánynak nem jött még el az ideje.

Kiemelt kép: Redbull.com