Éppen csak elkezdték, a főpolgármester, Tarlós István le is állíttatta az észak-budai agglomeráció legforgalmasabb útjának, a Szentendrei útnak a felújítását. A fákkal van a probléma, közben a Budakeszi utat használók kiborultak attól az útfelújítástól, ami bő másfél órás dugóra kárhoztatja őket.

Tarlós István az Indexnek azt mondta, kénytelen volt ezt lépni, a felújításhoz kapcsolódó fakivágásokra engedélyt adó óbudai önkormányzatot ugyanis feljelentette egy helyi lakos az ügyészségen.

Úgy tudni, a beadvány a nem megfelelő fapótlásról szól. Tarlós István szerint a fapótlással tudomása szerint minden rendben van, ha pontatlan a bejelentő információja, akkor majd szembe kell néznie a következménnyel, amit egy közhasznú beruházás leállítása jelent.

Jelentkezett a portálnál a feljelentő, és elmondta, nem Óbudát jelentette fel, hanem a leírása szerint alapvetően a BKK által kiadott kivágási engedély végrehajtásának felfüggesztését kérte az ügyészségtől. Két ok miatt:

Az egyik az, hogy az engedélyezési eljárás megindításáról nem tettek közzé hirdetményt; ugyancsak nem tették közzé a meghozott határozatot. Ily módon az érintett nyilvánosságot az eljárásból kizárták.

A másik ok pedig az, hogy az eljáró hatóság megsértette a tényállás tisztázási kötelezettségét, és ugyancsak megsértette a szakszerűség követelményét is. Ugyanis a tervezett művelet – közművezeték-csere – több műszaki, illetve kertészeti szakember véleménye szerint elvégezhető lenne a fák eltávolítása nélkül is. A hatóság azonban nem kért be a kérelmezőtől a fákat kímélő alternatív kiviteli tervet – írja.

Úgy tűnik itt egy jogi estről van szó, a lényeg, hogy Tarlós István leállította a felújítást és utasította a beruházást lebonyolító BKK Zrt.-t, hogy a Főkert Zrt.-vel ismételten, tételesen vizsgáltassa felül kivágandó fáknak az állapotát annak érdekében, hogy minél kevesebb fa kivágására kerüljön sor a Szentendrei úton.

25 fát kellene kivágni

A BKK még pénteken azt közölte, hogy hétfőn kezdik a Szentendrei út felújítását a Mátyás király út és a Pünkösdfürdő utca között. Tarlós István tételesen vizsgáltatta felül a területen található fák állapotát – emelték ki.

Azt írták: a területen az útépítés miatt 25 fa eltávolítása elkerülhetetlen, ehhez rendelkezésre állnak a jogerős engedélyek. A felújítás területére eső, azonban az útfelújításban nem érintett, vegyes egészségi állapotú 36 fával kapcsolatban Tarlós István főpolgármester arra utasította a beruházást lebonyolító BKK-t, hogy a Főkerttel közösen újra, tételesen vizsgáltassa felül ezen fák állapotát, hogy minél kevesebbet kelljen kivágni.

A Budakeszi úton óriási a dugó

Közben hétfő reggel a dél-budai agglomeráció több ezer autósa arra ébredt, hogy Budakeszi és Budapest között a Budakeszi kertészet környékén az Irén utcánál gázvezeték építése miatt az amúgy is roppant forgalmas, túlterhelt egy-egy sávos utat leszűkítették egy sávra, ez pedig mindkét irányban jelentős torlódást okozott. Reggel befelé, délután a városból kifelé csaknem másfél órát kellett araszolni a dugóban.

A Facebookon volt aki arról panaszkodott, hogy olyan a helyzet, mintha valaki szórakozásból kitett volna két forgalomirányító lámpát. „Még csak készülődést sem láttam a leendő munkálatokhoz, felháborító” – írják. Mások arról számolnak be, hogy reggel negyed nyolckor már le volt zárva az út, miközben senki sem dolgozott a munkaterületen.

A Budakeszi út azért neurotikus, mert szinte a teljes Zsámbéki-medence forgalma ezen az úton keresztül érkezik meg a fővárosba. Várhatóan egyre többen indulnak majd el az M1-M7 bevezető felé, így a szokásosnál is több autóra kell majd Budaörsnél a négysávoson a főváros felé, este pedig onnan kifelé számítani.

Kiemelt kép: A Szentendrei út hétfői lezárása – Fotó: MTI