A most hároméves Tóth Nikónál még tavaly novemberben diagnosztizáltak leukémiát, azóta már több mint 40 kemoterápiás kezelésen esett át.

Tavaly novemberben kezdődött a rémálom

A kisfiú a betegséggel vívott csatájáról az édesanya, Tóth Anita mesélt a Blikknek, aki elmondta, hogy mindent 2020. novembern 15-én a bölcsőde első napján kezdőtött. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fájt a lába, sántított

Az édesanya a lapnak elmondta, hogy a kis Nikó a bölcsi első napján nagyon boldog volt, hogy végre gyerekek között lehet, ám másnap azt vették észre a szülők, hogy a kicsinek fáj a lába, sántít. “Elvittük a háziorvoshoz, aki vérképet kért. Alig pár nappal később már a budapesti Tűzoltó utcai gyermekklinikán találtuk magunkat, csontvelővizsgálatra várva. Ezután közölték velünk a rossz hírt” – árulta el a lapnak Anita.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Akut limfomid leukémia

Nikónál akut limfoid leukémiát, röviden ALL-t diagnosztizáltak, ami a gyermekkor egyik leggyakoribb leukémiatípusa. A betegségről tudni kell, hogy nagyon gyorsan alakul ki, kezelés hiányában pedig heteken vagy hónapokon belül a beteg halálát okozhatja.

Gyermekkorban jó eséllyel gyógyítható

Emellett azonban fontos tudnivaló, hogy gyermekkorban még jó eséllyel gyógyítható, éppen ezért Nikó kezelései is szinte azonnal megkezdődtek.

Nem volt előrehaladott az állapota

“Szerencsénk volt, mert nem előrehaladott az állapota, ugyanakkor így is nagyon nehéz hónapokon vagyunk túl, 42 kemoterápiás kezelésen. Négy blokkot írtak elő, ebből eddig hármat kapott meg, azaz még jó pár kezelés vár ránk” – árulta el a lapnak az édesanya, aki kisia állapotáról is beszélt.

Ilyen állapotban van a kicsi

“Azt felfogja, ha megyünk a kórházba, ahogy meglátja az utcát, elkezd zokogni, hogy ő nem akar oda bemenni. Hiányolja az édesapját, a testvérét, ha megszúrják, azt kiabálja: „Segítség! Apát akarom.” 

Rajong az édesapjáért

A kis Nikó ugyanis rajongásig szereti az édesapját, ám anyukája mindig igyekszik megnyugtatni, hogy biztonságban van és ő ott van mellette és persze a nővérek, orvosok is vigyáznak rá. “Csak akkor kapom vissza a fiamat, amikor hazaértünk. Az ajtón belépve rohan apához, aztán játszik egyet a tízéves nővérével, Titanillával” – mondta el lapnak könnyeivel küzdve Anita.

A szülők elvesztették a munkájukat

Az édesanya arról is beszélt a lapnak, hogy ő is és a férje is munka nélkül maradtak, ugyanis a munkáltatóik elbocsátották őket. Nem tolerálták, hogy sok esetben munka helyett a kórházba kellett menni. Anita férje, Csaba azóta segédmunkásként elhelyezkedett, ám így is nagyon nehéz a helyzetük.

Ha segíteni szeretnél

Ha szeretne segíteni a családnak, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítványon keresztül megteheti. Erste Bank; bankszámlaszám: 11993001-02325172-10000001; Közlemény: Nikó 825 A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexelx