Mind tudjuk, hogy ha eljött a tavasz, akkor egyúttal a nagytakarítások ideje is elérkezett. A jól ismert megújulás jegyében nem hagyhatjuk ki ebből a körből az autónkat sem, hiszen ezt ugyanúgy nap mint nap használjuk, mint a lakásunkat. Lássuk hát, hogyan érdemes nekiállni!

Tessék-lássék vagy maximalizmus?

Először azt kell eldöntenünk, mennyire is vesszük komolyan a feladatunkat. Hogy a “nagytakarítás” alig lesz több egy kéthetente amúgy is elvégzett rutinnál, vagy nekiduráljuk magunkat, és fél-egy napot rászánva tényleg, igazán, a teljesség igényével tisztítjuk meg az autónkat. Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor sem leszünk egyedül: manapság erre is mozgalom és iparág épül – szokás szerint mindkettőt egy angol kifejezés, a car detailing foglalja össze a világ számára. Nézze meg az OlajShop.hu-nál kapható autóápolási készítményeket és válassza azokat, amelyekre szüksége van.

Belső tisztítás

Kezdjük belül a takarítást! Érdemes a legdurvább koszoktól a kisebbek felé haladni, ennek megfelelően első dolgunk a porszívózás. A szőnyegekről a nagyobb, darabos szennyeződéseket előbb rázzuk-ütögessük le, kivéve azokat az autóból. Majd jöhet az alapos porszívózás, nem megfeledkezve a csomagtartóról és az ülések kárpitjáról sem! Ha van olyan kosz, ami ezután is ragaszkodna a velünk utazás élményéhez, kárpittisztító habbal bírjuk jobb belátásra, esetleg egy kefét is bevetve a meggyőzés eszközeként! Ugyanilyen gyengéden szabaduljunk meg az oldal- és tetőkárpit szennyeződéseitől is.

A következő szintet a szélvédő belső felülete képviseli. Aki valaha próbált zsírmentessé varázsolni egy ilyet, tudja, hogy ez csak egy egészen kicsivel élvezetesebb, mint az autó végigporszívózása. A legjobb, ha külön erre a célra megalkotott tisztítószert használunk.

Törölgetéssel zárjuk a belső tér takarítását. Foglalkozzunk külön a műanyag és az esetleges fa-, bőrfelületekkel, mindegyiket az ahhoz való vegyszerrel közelítve meg. Bár szeretjük a kis tárolókat, ilyenkor rájöhetünk, mennyivel szebb lenne az élet nélkülük – takarításkor biztosan. A fő, hogy a műszerfal, a kormány, a sebváltó, a kapaszkodók, lámpák és egyebek után minden apró fakkot is tisztítsunk meg lelkiismeretesen!

Ha minden csillog-villog odabent, koronázzuk meg a tisztaságot ápolószeres törölgetéssel!

Külső tisztítás

Kívül előbb végigmegyünk a részleteken: a gumi, az alufelni sajátságos koszain, a műanyag és króm részeken. Majd következhet a mosás, ami csak rajtunk múlik, hány felvonásból fog állni. A szélvédőket és lámpákat megkínálhatjuk bogároldóval. Amikor az már hat, folytathatjuk aktív habbal, de ezt már az egész autón alkalmazva. Majd a samponos mosás következik és az öblítés. E kettőt ismételhetjük, amíg el nem érjük a kívánt eredményt.

Az egész folyamat során durva kefék helyett szivacsokban, rongyokban és mikroszálas kendőkben gondolkodjunk, mert ezek nem bántják a fényezést.

Ne engedjük, hogy a vízcseppek rászáradjanak az autóra, töröljük szárazra. Megintcsak érdemes egy speciálisan erre szolgáló textilt használnunk.

Waxszal, műanyag ápolószerrel finiseljünk, majd gyönyörködjünk nagy munkánk eredményében!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!