Távozik posztjáról a Pesti úti idősotthon vezetője. Az intézmény a koronavírus járvány idején a politikai csatározások célkeresztjébe került. Több mint 44 idős beteg halt meg.

Saját kérésére, közös megegyezéssel május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti Úti Idősek Otthonának vezetője. Az intézmény vezetését Merucza Erika jelenlegi gazdasági vezető veszi át, a Fővárosi Önkormányzat az intézményvezetői posztra pályázatot ír ki – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

A Fővárosi Önkormányzat köszönetét és elismerését fejezi ki Skultéti Józsefnek, aki 49 évet dolgozott a közszolgálatban, amiből 30 évet a szociális ellátásban, 25 évet pedig a főváros szolgálatában töltött.

Skultéti József személyes hangvételű, megrázó levélben kérte felmentését a főpolgármestertől. Ebben azt írja, 2016-os kinevezése óta az intézményben végzett szakmai munkát minden alkalommal elismerően értékelték, mind a hatósági ellenőrzések, mind az ellátottak és hozzátartozók visszajelzései is erről tanúskodnak. Ez a helyzet megváltozott, amikor a koronavírus járvány idején ugyanazok az ellenőrök, akik korábban színvonalasnak ítélték a szakmai munkát, egyszerre olyan hiányosságokról kezdtek jelentéseket írni, amelyeket korábban nem észleltek. Kiábrándító, egyben méltánytalan helyzetet teremtettek az ott dolgozók számára, azok a médiumok, amelyek „az ellátás részleteit nem ismerve, a jogszabályokkal nem törődve becsmérelték” az otthont.

„Túl sok gondozottunkat győzte le a járvány úgy, hogy közben a kiváltó okok ismeretlenek maradtak. Túl sok kiváló szakember hagyta el a pályát és sok-sok év szolgálat után Otthonunkat azért, mert tovább nem voltak hajlandóak újra és újra átélni a folyamatos (…) megaláztatásokat. Túl sok nekem látni ennek a nagyszerű intézménynek (…) hatóságilag szentesített hírhedtté tételét – írja  Skultéti József lemondó levelében.

A Fővárosi Önkormányzat továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja a Pesti úti idősotthon lakóit és munkatársait a lakájmédia nem szűnő alantas és hazug rágalmaitól.

A hazug rágalmakat megfogalmazóktól és az azoknak teret adó lakájmédiával szemben jogi úton veszünk elégtételt – zárul a közlemény.

44 gondozott halt meg koronavírus miatt

A Pesti úti idősotthonban az elmúlt hetekben  44 koronavírus-fertőzött halt meg, messze a legtöbben a magyarországi intézmények közül. (Csütörtökig a hivatalos adatok szerint 473 halálos áldozata van Magyarországon a járványnak, közülük 105-en haltak meg idősotthonokban, közel felük tehát a Pesti úton lévő intézmény lakói közül.)

A rendőrség kedden jelentette be, hogy  foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást  indítottak  a Pesti úti otthon ügyében.  Az idősotthonnal kapcsolatban hetek óta folyik a vita, hogy ki a felelős a történtekért.  Először Müller Cecília beszélt arról, hogy nem találtak mindent rendben a fővárosi önkormányzat kezelésében álló intézményben, majd Orbán Viktor kezdte emlegetni  Karácsony Gergely felelősségét, és a kormánysajtó is nekiesett a főpolgármesternek, aki szerint viszont az állami szervek hibásak, az intézményben mindent jól csináltak, a fertőzést pedig szerinte a kórházakból hurcolták be az idősotthonba – írja az Index

A rendőrségi nyomozáson kívül  a Fővárosi Kormányhivatal  a higiéniai szabályok megsértése miatt egymillió forintra bírságolta meg az intézményt, és az orvosi ellátás hiánya miatt is folyik egy eljárás.  Karácsony Gergely főpolgármester ugyanakkor a Fővárosi Kormányhivatal kizárását kérte az ügyből elfogultság miatt, ennek elbírálásában az Emmi illetékes.

Kiemelt kép: Pesti úti idősek otthona – Forrás: MTI