A Budapesti Rendőr-főkapitányság a BKK taxiellenőreivel közösen 166 taxit és a sofőrjét ellenőrizte április első hétvégéjén. Egy sofőrt elfogtak, mert a rendőrök megállapították, hogy jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás hatálya alatt vezetett. Ráadásul két, bedrogozott taxist is elfogtak a rendőrök.

Drogozó taxisok

Kábítószer befolyása alatt ült volán mögé egy taxis Budapesten. Tettével nem volt egyedül, egy másik sofőr szintén az eltiltás hatálya alatt vezetett, ruházatában pedig drog fogyasztására utaló, anyagmaradvánnyal szennyezett csövet találtak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Túlszámlázták az utakat

A rendőrök előállították mintavételre, ami pozitív értéket mutatott. A tájékoztatás szerint három személyszállító az előre meghatározott tarifánál jóval többet számlázott. Menet közben, az utas tudta nélkül átváltották az órát, hogy az a végén magasabb összeget mutasson.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Átállították az órát

A tarifázással két sofőr a jogszabályban meghatározott 440 forint/kilométer helyett 880 forinttal számolt, egy pedig menet közben 3500, majd 5500 forint/kilométer díjra váltotta át a számlálót.

Engedély nélküli taxisok

A rendőrök, az akció közben hét, záróvonalat átlépő sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. További kilenc járművezető nem tudta a helyszínen igazolni, hogy engedéllyel nyújt szolgáltatást.

További intézkedések

Egy esetben az autóban nem hitelesített taxiórát használtak, az egyik sofőr szabálytalanul fordult meg, kettő engedélyének lejárt az orvosi érvényessége. Összesen négy esetben intézkedtek még elsőbbségadás elmulasztása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, lejárt műszaki engedély és biztosítás hiánya miatt.

Nem használták a biztonsági övet

Egy személyszállítóval és utasával szemben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök, valamint a vezetővel szemben gyermekbiztonsági berendezés használatának elmulasztásáért háromrendbeli szabálysértési feljelentéssel éltek. A BRFK a társszervekkel közreműködve továbbra is folytatja a hasonló ellenőrzéseket Budapest teljes területén.

A Belvárosban fogták el

Pár hete írtunk arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály motorkerékpáros járőre 2024. március 16-án délután az 5. kerületi Erzsébet téren ellenőrzött egy taxit. A sárga Mercedesen taxijelzés és rendszám volt, feltüntették rajta a független szolgáltató feliratot, valamint a hivatalos áraktól több ponton jelentősen eltérő díjszabást.  

Áltaxisnak adta ki magát

Míg az alapdíj egységesen 1100 Ft, az áltaxisnak volt olyan tarifacsomagja, amely 12 200 forintról indult. Az idős sofőr azt mondta a rendőrnek, hogy nem végez személyszállító szolgálattást, aminek a jármű külső jegyein túl az is ellentmondott, hogy viteldíj-kijelző, pénztárgép és POS terminál működött, illetve több utastájékoztatót is elhelyeztek.

Ezt a számlát kapta az utas

Forrás: police.hu

Lejárt a műszakija

Sem a férfi, sem a Mercedes nem rendelkezett a taxizáshoz szükséges engedéllyel, a kocsinak ráadásul több mint egy éve lejárt a műszaki engedélye. A rendőrt nem győzte meg a sofőr védekezése, miszerint csak azért van taxijelzés, hogy használhassa a buszsávot. A lejárt műszaki miatt helyszíni bírságot kapott, a személyszállító szolgáltatással összefüggő szabályok megszegése miatt közigazgatási eljárás indult ellene, a lejárt műszaki érvényesség okán pedig a helyszínen elvették az autó rendszámát. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: ezt az autót vezette a bedrogozott taxis – Forrás: police.hu