Vannak akik üzletet csinálnak az ukrán menekülthullámból. A magyar határ mentén megjelentek a taxishiénák, akik elképesztő összegekért szállítják a háború elől menekülőket Budapestre.

Hiéna taxisok

Az ukrán-magyar határon megnövekedett menekültáradattal egyidőben megérkeztek a taxis hiénák is. A Migration Ad nevű civil szervezet szerint a vannak olyan mezítlábas taxisok, akik 150 ezer forintért viszik el a gyalog érkezőket Budapestre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

15 ezer forint pár kilométerért

A Segítségnyújtás (Ukrajna) nevű Facebook csoportban is azt írta egy kárpátaljai magyar, hogy az egyik fiatal fiút, aki a sorozás elől menekült el Ukrajnából egyedül, egy taxis pár 10 kilométert vitte, majd a fuvarért 15 ezer forintot kért.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Önkéntes sofőröket keresnek

A Migration Aid szeretne ehhez egy alternatívát nyújtani, főleg azoknak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Emiatt nagy kapacitású (7-9 fő) gépkocsikat keresnek (sofőrrel), akik akár a helyi vonatállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket.

Beszállnak az üzemanyagköltségbe

Feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat gyűjtünk, hogy a szállítást felajánlóknak be tudjunk szállni az üzemanyag költségeibe. Ezeket egyelőre Budapesten lehet leadni.

Leépítették a menekültügyi rendszert

A szervezet azt írja, hogy egyre több ukrán menekültnek nincs szállása. A magyar menekültügyi rendszer kapacitásait az elmúlt években politikai megfontolásból szinte teljesen leépítették, nincs elég befogadó állomás.

Emailben lehet jelentkezni

Ezért azt kérik, hogy aki fel tud ajánlani szállás lehetőséget, ezt kérjük jelezze feléjük. „Megpróbáljuk úgy megszervezni, hogy a felajánlott szállásokra mi visszük el a határról a menekülteket. Kérjük, hogy az [email protected] e-mail címre küldjétek, hogy hol található a szállás, ill. hogy hány embert, mennyi időre tudnátok elszállásolni, illetve egyéb megkötéseket. Mivel jelenleg napi több száz e-mailt kell feldolgoznunk, a tárgy rovatban jelöltjétek meg, hogy “szállás felajánlás”, ezeket az e-maileket külön kezeljük” – írják Facebook oldalukon.

Önkénteseket keresnek

A szervezet olyan önkénteseket keres, akik vagy az ukrán határ mentén élnek (Záhony, Kisvárda, Vásárosnamény, Tiszabecs stb.), vagy az ország más területeiről készek akár több napra a térségbe utazni. Az önkéntesek feladata, hogy a határ közeli magyar területeken vizet, élelmiszert, esetleg ruhaneműt osszanak rászoruló menekülteknek.

Szállást keresnek az önkénteseknek

A Migration Aid nevű szervezet saját önkénteseinek pedig a határ menti településeken keres szállást. 4-5 főd csoportokat szeretnének elszállásolni.

Tolmácsokat keresnek

Orosz és/vagy ukrán nyelven jól beszélő személyeket, akik szükség esetén segíteni tudnak alkalomszerű fordítási feladatokban (szóróanyagok stb.) A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Raktárhelységre is szükség lenne

Olyan ingatlantulajdonosokat keresnek, szintén erről a környékről, akik szükség esetén fel tudnak nekünk ajánlani olyan helyiségeket, ahol fagymentesen tudunk tárolni átmenetileg adományokat.

Kiemelt kép: menekültek Záhonyban – Forrás: Három Határ Hírei