Harmincöt éve volt az emlékezetes országos havazás, amikor néhol több mint 50 centiméteres volt a hóréteg és a maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak – idézte fel az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

1987. január

Azt írták, most is van az országban, ahol 10 centiméternél nagyobb a hótakaró, és csütörtökre virradó éjszaka mínusz 20 fok köré is lehűlhet a levegő, de “mindez semmi” az emlékezetes 1987-es januárhoz képest. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Retek utca 4, sorban állók a Fővárosi Sütőipari Vállalat péksége előtt, az 1987 januári nagy havazás idején:

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Három napon át tartó havazás

Akkor a dél felől érkező enyhébb, illetve az északkelet felől bezúduló hideg levegő a Kárpát-medence térségében találkozott. A “keveredési zónában” egy kisebb ciklon alakult ki, amely három napon át tartó havazást hozott.

Az M1-M7 autópálya közös szakasza, a Károly király utcai felüljáró irányából, Budapest felé nézve:

Fotó: Fortapan/Urbán Tamás

50 centis hóréteg

A hótakaró 1987. január 12-én az ország nagyobb részén 20 és 40 centiméter között alakult, de volt, ahol az 50 centimétert is meghaladta. A sarkvidéki eredetű hideg levegő hatására a maximumok is általában mínusz 10 fok alatt alakultak.

Videón a 87-es tél

Mínusz 17 fok

Az akkori “napijelentések” szerint Budapesten aznap délben is mínusz 17 fokot mértek. Másnap, 1987. január 13. hajnalra mínusz 18 és mínusz 30 fok közé hűlt le a levegő.

Erzsébet (Lenin) körút a Rákóczi út felé nézve. Élelmiszerszállítás az 1987. januári nagy havazás idején az Éjjel-nappal Közért (Csemege Áruház) előtt:

Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Lebénult az ország

A sok hó, illetve a dermesztő hideg mellé erős, viharos szél párosult, amely országszerte hatalmas hóakadályokat épített, ezzel megnehezítette, sok helyen lebénította a közlekedést – idézte fel bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A 87-es tél – Forrás: YouTube