Hogyan ismered fel a méhen kívüli terhességet? Mit tegyél ilyenkor? Mi lesz utána? Ne aggódj, most elmondunk mindent.

A babavárás öröménél csak a baba érkezése nagyobb öröm. Izgatottan tervezzük meg a kis új lakó szobáját, szerezzük be a játékait és az első ruhatárát a LiaaBébé oldaláról.

De sajnos a kezdeti örömöt időnként sötét felhők árnyékolhatják be. Nem várt dolgok nehezíthetik meg a várandósságot. Például a méhen kívüli terhesség, mely tényleg ijesztően hangzik elsőre.

Mi is az a méhen kívüli terhesség?

A méhen kívüli terhesség esetében az embrió nem a méhben, hanem azon kívül ágyazódik be. Az esetek többségében a petevezetékben indul fejlődésnek. Viszont még veszélyesebb, ha a hasüregben vagy a méhnyaknál ágyazódik be.

Megegyező tünetekkel, hasonlóan kezdődik, mint a normál várandósság: menstruáció elmaradása, hangulatingadozás, mellfeszülés, hányinger. Ezért is nehéz elsőre megkülönböztetni a méhen kívüli terhességet a normálistól. Ráadásul a terhességi teszt is ugyanúgy kimutatja.

Viszont a következő jelek gyanúra adhatnak okot: barnás vérzés; éles, erős, szúró alhasi fájdalmak; alacsony vérnyomás és a vele járó tünetek, például szédülés, ájulás érzése. 

Ha ezeket érzékeled magadon, azonnal fordulj orvoshoz, ne várd meg 6. hetet. Ha az időben elvégzett vizsgálatokkal felismerik, akkor műtét nélkül, gyógyszeres kezeléssel is meg lehet úszni a későbbi sejtosztódást.

A méhen kívüli terhesség fajtái

A következő helyeken alakulhat ki a méhen kívüli terhesség:

  • Létezik úgynevezett külterhesség, amikor a petevezetékben történik meg a tapadás.
  • Hasüregi, amikor a hasüregben.
  • Méhnyaki, ez a legtöbb esetben vetéléssel jár.
  • Valamint, amikor a petefészekben indul meg a fejlődés. 

Amennyiben az embrió magától elhal, a sejtek maguktól felszívódnak, ám utóvizsgálatokra itt is szükség van. Viszont ha fejlődésnek indul, életveszélyes belső vérzéses sérülést okozhat a kismamának, ezért mindenképpen orvosi beavatkozás szükséges, súlyos esetben azonnali alhasi műtét révén.

Mik okozhatják a méhen kívüli terhességet?

Kiváltható ok lehet a dohányzás. Figyelj a fogamzásgátlásra is, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, például a spirál használata is okozhatja. Kismedencei gyulladás szövődményeként kialakuló hegek által is felléphet. A mesterséges megtermékenyítés során is kialakulhat. Befolyásolhatja már meglévő hajlam a méhen kívüli terhességet. Meddőség és szervi problémák fennállása esetén is előfordulhat.

A méhen kívüli terhességen átesett anyukák komoly lelki megterhelésnek vannak kitéve. Különösen fontos az esetükben a megfelelő támogatói közeg, akire támaszkodhat a lelki feldolgozás ideje alatt.

De történjen bármi, számos eset bizonyította már, hogy a következő várandósság problémamentes lehet. Amennyiben pedig a másik petevezeték még ép, továbbra is megvan az esélyed, hogy természetes úton ess teherbe.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a liaabebe.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.