Napok óta tart a Magyar Állami Operaház dolgozóinak sztrájkja. Az intézmény falai között egyre nő a feszültség, mert a vezetőség és a sztrájkolók is elszánták magukat arra, hogy a végsőkig kitartsanak. Mindeközben rendhagyó előadásokat kénytelenek tartani, az Opera pedig egy este alatt akár 24 millió forintot is bukhat.

Balett helyett opera

A negyedik napja tartó sztrájk csütörtöki folytatásában este elmaradt a műsoron szereplő balettelőadás, mert a színpadon még mindig a Don Giovanni keddi díszlete foglalta a helyet. Mivel a táncosok így nem tudták előadni a Mayerlinget, újból az operát tűzték műsorra.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Csak zongorakíséret volt

Csütörtök este már nem közel sem volt tele a nézőtér, az Index beszámolója szerint alig ült pár ember a nézőtéren. Őket Ókovács Szilveszter főigazgató tájékoztatta, hogy a zenekar ismét nem vette fel a munkát, ezért a Don Giovannit zongorakísérettel adják elő azoknak, azoknak, akik a kettős változás miatt is a nézőtéren maradnak. A lap szerint ezután a bejelentés után még kevesebben lettek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Másik zenekart keresett

A Népszava arról is értesült, hogy a főigazgató próbált másik zenekart beszervezni a sztrájkolók helyére, de nem járt sikerrel. Állítólag felkérte a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ), hogy vasárnap játsszák el a Don Giovannit, de a lap szerint a BDZ zenészei szolidaritásból visszautasították a beugrást. 

Kitartanak a sztrájkolók

Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke megerősítette, hogy nem hátrálnak meg, és tovább folytatják a sztrájkot, amíg nincs megegyezés. A dolgozók továbbra is ragaszkodnak az általuk elfogadhatónak vélt béremeléshez és a kollektív szerződés elfogadásához.

4 milliárdra lenne szükség

Az Operaház az elmaradt előadások miatt naponta akár 10-20 millió forintot is bukhat. Ókovács Szilveszter az InfoRádiónak azt mondta: a semmiből nem tud 4 milliárd forintot előteremteni, így az Operaház elérkezett a lehetőségei határához. Vezetőként annyit tud tenni, hogy jelen van, szervez, végrehajtja, amit lehetséges; a nézők szemébe néz, és várja vissza a zenekari kollégákat.

Közel 2 ezer embert foglalkoztatnak

A főigazgató elmondta, az intézmény nagyon nagy, 1260 alkalmazottat foglalkoztat, plusz még legalább 500 személy, felnőttek, gyerekek, statiszták, énekesek, karmesterek, alkotók kötődnek hozzájuk. Közülük a zenekar mintegy 60 tagjának sztrájkját tapasztalták, és hozzájuk csatlakozott beszámolója szerint néhány tucat színpadi munkás.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter – Forrás: Facebook