Nagy változások zajlottak a Volánbusz igazgatóságában és felügyelőbizottságában, többen távoztak, akinek a helyére új vezetők érkeztek.

Ismerős nevek

A szakma régi motorosait és korábbi politikustársait hívta vissza a Volánbusz újjászervezéséhez Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter tavaly év végén még azt ígérte a MÁV-os és a volános szakszervezeti képviselőknek, hogy politikasemleges, jól működő állami vállalatot kíván működtetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Leggazdagabbak közül is választott

A társaság honlapja szerint viszont a Volán felügyelőbizottságának új elnöke az a Németh Lászlóné lett, aki a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere volt. A közlekedési cég igazgatóságának elnöke pedig az a TV2 Csoportban tulajdonrésszel bíró, Magyarország 100 leggazdagabb embere lett közé tartozó Vida József lett – írja a hvg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ennyit kaphatnak

A Volánbusznál a korábbi igazgatósági elnöknek, Kruchina Vincének a tiszteletdíja 700 ezer forint volt egy tavaly októberi kimutatás szerint, hogy a szuper gazdag Vida mennyit kap, azt egyelőre nem lehet tudni. Kruchina Vince annak ellenére, hogy az igazgatóság éléről leváltották, a vezérigazgatói posztját megtarthatta.

Ők az új tagok

Új igazgatósági tag lett a Volánnál továbbá az Eximbank felügyelőbizottságában is bent ülő Eppel János, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. korábbi ügyvezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, Dancsó József, aki 2022 nyárig szintén az Eximbanknál dolgozott és Magyar Péter, Varga Judit válófélben lévő férje is, aki korábban a Diákhitel Központot vezette.

Korábbi tapasztalatok

Magyar Péter a 24.hu-nak elmondta, hogy szerinte őt mi teszi alkalmassá a feladatra: hogy „mintegy nyolc évig foglalkoztam közlekedési szakpolitikával a magyar kormány uniós nagykövetségén (Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete).”

Máshol is igazgatósági tag

„Először 2011-től a magyar uniós elnökség alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési szakdiplomatájaként, majd a Külügyminisztérium és végül a Miniszterelnökség diplomatájaként tartozott hozzám többek között az uniós, és ezáltal a hazai közlekedési szakpolitikai jogalkotás követése, illetve a kapcsolódó magyar kormányzati álláspont képviselete. Ezenkívül, mintegy nyolc hónapja a Magyar Közút Zrt. igazgatóságának a tagja vagyok”.

Ők maradtak

A Volán felügyelőbizottságában két korábbi tag tudta megőrizni pozícióját: Brauner Béla és Fazekas Kovács János. Melléjük került a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Vereczkey Zoltán, aki 12 éve már részt vett a cég igazgatótanácsának munkájában, sőt a korabeli sajtóhírek szerint az ő irányításával állították össze a Volánbusz 2002 és 2010 közötti működéséről és gazdálkodásáról szóló jelentést; Szarvas Ferenc, aki a MÁV-ot vezette 2010 és 2012 között, jelenleg pedig az MVM Zrt. igazgatóságában is dolgozik.

Lezárult fejlesztés

Hivatalosan is lezárult annak a 40 darab tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro autóbusznak a beszerzési, forgalomba állítási és töltőkiépítési projektje, amelyeket még 2021 nyarán, a kormányzati Zöld Busz Program csaknem 80%-os értékű, vissza nem térítendő támogatásával szerzett be a Volánbusz, nettó 7,6 milliárd forint értékű beruházás keretében.

Nagyon fiatal buszok

A Volánbusz jelenleg 450 járművezetővel, 61 vonalon biztosítja a fővárosi agglomerációban az autóbuszos közszolgáltatást, évente 868 ezer járaton mintegy 13,8 millió utazásról gondoskodva. Az elmúlt két év fejlesztéseinek köszönhetően a „kék” agglomerációs flotta 85%-a megújul, átlagéletkora 2,2 évre csökken. A közelmúltban átvett 75 darab gázüzemű MAN Lion’s City 12 G autóbusz fokozatos forgalomba állításával a fővárosi agglomerációban közlekedő szóló autóbuszok mindegyike alternatív (elektromos, CNG) hajtásrendszerű lesz, mindössze 0,7 éves átlagéletkorral.

Jön az új bérlet

A lokálisan zéró emissziós, 28 ülő- és 50 állóhellyel rendelkező, légkondicionált, korszerű utastájékoztatással, 13 darab USB-töltőponttal, valamint fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel ellátott járművekkel május elsejétől vármegye- vagy országbérlettel is lehet utazni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Magyar Péter – Forrás: Inforádió Youtube csatorna