Ma kezdődik a Magyar Kerékpáros Körverseny, a 43. Tour de Hongrie. A rajt 13:15-kor lesz Csákváron, a versenyzők Vértesboglár felé indulnak el, majd a 811-es főúti körforgalomnál Bicske felé tekernek. Az 1-es főutat Biatorbágy és Bicske között többször is teljesen lezárják. A cikkünk alján mutatjuk a verseny részletes térképét.

A budai agglomerációban lesznek lezárások

A Bicske – Herceghalom – Biatorbágy – Etyek – Alcsútdoboz – Felcsút útvonalon három kört tesznek meg, onnan a korábbi útvonalon haladnak Csákvárig, majd Gánt felé térnek le. Zámoly településen keresztül haladva Székesfehérváron zárják az etapot, várhatóan 17:45 körül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljesen lezárják az 1-es főutat

Fontos tudni, hogy az 1-es főút Herceghalom és Bicske közötti szakaszát délután fél 1 és fél 4 között teljes szélességében lezárják. A kijelölt terelőút az M1-es autópálya párhuzamos szakasza, a 26-os jelű herceghalmi és a 39-es jelű bicskei csomópont között.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Biatorbágy – Etyek – Felcsút – Bicske

A körpályán, a Bicske – Herceghalom – Biatorbágy – Etyek – Alcsútdoboz – Felcsút útvonalon szakaszos útlezárásokra készüljenek 13:25 és 16:45 között a mezőny elhaladásának időtartamára. Időszakosan egy-egy szakaszt megnyitnak majd a forgalom számára.

1925 óta rendeznek ilyen versenyt

A 2022-es Tour de Hongrie első szakasza három gyorsasági és három hegyi részhajrát foglal majd magába. A Tour de Hongrie 1925 óta íródó történetében először lesz rajthelyszín Csákvár, a Fejér megyei város, amelyben éppen az Esterházy kastély előtt lesz az első szakasz egyik gyorsasági részhajrája.

Székesfehérvár a mai cél

A Vértes déli lábánál fekvő település bemutatkozása egy különleges esemény első állomása lesz, korábban még sosem indult ilyen sok sztárcsapat, ilyen erős mezőny a Magyar Körversenyen. Fejér megye fővárosa, Székesfehérvár negyedszer lesz célhelyszín a Magyar Körversenyen. Először 1933-ban volt Székesfehérváron a befutó, majd 1964-ben itt ért végső céljába a karaván.

Második szakasz

Május 12-én csütörtökön a második szakasz következik. A rajtnak a Nagykunság fővárosa, Karcag ad otthont, innen a mezőny Észak felé indul, a Tisza-tavon átkelve egészen Tiszaújvárosig tekernek majd a bringások, itt Dél-Kelet felé fordulva jutnak el a hajdúszoboszlói befutóig. A százkilencvenkét kilométeres, teljesen sík szakasz során a versenyzők három gyorsasági részhajrá során gyűjtögethetik a pontokat és a bónuszmásodperceket.

Harmadik szakasz

Május 13-án pénteken Sárospatakról indul útjára a Tour de Hongrie harmadik szakasza. A bringások Nyugat felé tekerve érkeznek el a nap egyetlen hegyi részhajrájához, majd a Tisza folyón Tokajnál átkelve veszik célba a befutót, amelynek Nyíregyházán a Kossuth tér ad majd otthont. A százötvennégy kilométeres, kezdetben dombos, majd teljesen sík szakasz során két gyorsasági és egy hegyi részhajrá fokozza majd az izgalmakat.

Negyedik szakasz

Május 14-én szombaton Kazincbarcikáról indul, s majd ide is tér vissza a Magyar Körverseny karavánja. Egy nagy és két kisebb kör teljesítése vár a résztvevőkre, kisebb nagyobb emelkedőkkel nehezítve. A százhetvenhét kilométeres szakaszon több mint ezerháromszáz méternyi szintemelkedés leküzdése vár a kerékpárosokra, akik három gyorsasági és három hegyi hajrá során gyűjthetnek majd pontokat.

Ötödik szakasz

A zárónapon, május 15-én vasárnap vár a legnehezebb erőpróba a mezőnyre. A miskolci Szent István téren rajtol a királyetap, a karaván átkel a Bükk kaptatóin, hogy meghódítsa a Mátrát. Akárcsak az elmúlt két évben, a Kékesre vezető emelkedőn az első körben csak Mátraházáig tekernek fel a versenyzők, majd egy hetven kilométeres kör végén már hazánk legmagasabb csúcsa felé indulnak, és 984 méteres magasságban érnek célba. A Miskolc és Gyöngyös-Kékestető közötti száznyolcvannégy kilométeres szakaszon csaknem háromezer méternyi szintemelkedéssel kell szembenézni, a zárónapon három gyorsasági és három hegyi hajrá szerepel a programban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A versennyel kapcsolatos további részleteket ide kattintva érhetsz el.

Itt az agglomerációs szakasz térképe

Itt egy friss videó a verseny útvonaláról

Kiemelt kép: Részlet a fenti videóból