Drágulni fog a hús. A takarmány árak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet nemsokára.

Drágul a hús

Eddig is sokban került a hús, most azonban további 25 százalékkal növekedhet az ára. A Baromfi Termék Tanács titkára az ATV-nek azt monda, hogy a drágulást a takarmányárak növekedése okozza, ami a jövőben is folytatódhat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Nőnek a takarmányárak

Molnár György szerint, ha a takarmányárak emelkedése folytatódik, de közben a felvásárlási árak nem növekednek, akkor a termelőnek már nem lesz érdemes tovább ezzel foglalkozni. Vagyis ha kevesebben majd termelnek húst, még drágábbak lesznek a húsárak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok minden befolyásolja az árakat

Ifj. Papp László, a Hajdúhús 2000 húsüzem vezetője azt mondta, hogy a pandémia megviselte az ipart. De az utóbbi időben nemcsak a takarmány, hanem az élő állatok tőzsdei ára is növekedett.

„Árérzékeny a magyar”

A nemzetközi húspiaci ár növekedése sem jó hír a vásárlóknak. A húsüzem vezetője szerint mivel a magyar ember „árérzékeny”, a drágulás vissza fogja húzni a keresletet, kevesebb húst vesznek majd az emberek.

Csirkemell ára

Csirkemell kilója jelenleg 1100-1500 forint körül van. A drágulás után ez akár 1900 forintra is emelkedhet. A csirkecomb ára pedig 700-ról 900 forintra nőhet.

Sertéskaraj

A sertés köröm kilója akár 800 forintra is felmehet, a jelenleg 1700 forintos sertés karaj pedig több mint 2100 forint lesz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Romlik a forint

Az árak elszállásának a hátterében a forint romlása áll. 2019 februárjában egy forint 315 eurót ért, ma 365 forintba kerül, ha viszont valutaváltóban szeretnénk forintot euróra váltani 370 forint feletti árakkal fogunk találkozni.

20 százalék mínusz

Ez azt jelenti, hogy szinte észrevétlenül csaknem 20 százalékot romlott a forint értéke. Nem csak az euróhoz képest, hanem a dollárhoz és minden más falutához képest is jelentősen romlott a forint értéke.

Rossz a lakosságnak

A pénzromlás jó az exportáló vállalatoknak, hiszen drágábban tudják eladni a termékeiket, ugyanakkor nagyon rossz a lakosságnak, hiszen minden külföldről hozott termék ára minimum 20 százalékot emelkedik.

Kinek a fizetése nőtt 20 százalékkal?

Láthatóan hiába magyar a csirke vagy a malac, ha külföldi tápon hizlalják. A drágább táp miatt drágább lesz a hús előállításának költsége is, a nap végén pedig ezt is a vásárlók fizetik meg. Ezek után az a nagy kérdés, hogy kinek a fizetése emelkedett az elmúlt két évben minimum 20 százalékot? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép: illusztráció