Akár már a hét második felében egész Budapesten megbénulhat egy időre a közösségi közlekedés, ha a kormány nem fizeti ki a 12 milliárdos normatívát. Erről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt. A városvezető elmondta, felmerült, hogy a közösségi közlekedés leállításával gyakoroljanak nyomást a kormányra, az utasoknak ebben az esetben előre szólnak mikor nem jár majd semmi a fővárosban.

12 milliárd forinttal tartozik a kormány

A fővárosi önkormányzat hónapok óta hiába várja a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, amelyet az állam ad Budapest közösségi közlekedésének működtetésére, eddig az nem érkezett meg. A budapesti városvezetés a tömegközlekedés leállásával az eddigieknél hatásosabban szeretné megüzenni Orbán Viktornak, hogy a kormány sem bliccelhet – írja a Népszava.

Nem sokat fizet az állam

Az állami támogatás a költségek alig 7 százalékát fedezi, a fővárosi önkormányzat állja a 60 százalékát, míg a szolgáltatást használók 33 százalékot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Tarlós idején mindig fizetett a kormány

A közösségi közlekedés finanszírozása körüli vita már Tarlós István idején is folyamatos volt a főváros és a kormány között, de akkor legalább a normatíva megérkezett nyár végére. Ehhez képest tavaly már a támogatási szerződést is csak októberben sikerült aláírni, a pénz pedig csak decemberre érkezett meg.

Szerződést sem küldtek

Idén még a szerződéstervezetet sem küldte el az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium a fővárosnak. A tárca vezetője, Palkovics László egyelőre tárgyalópartnert sem jelölt ki az egyeztetésekhez. Márpedig az idő és a BKV tartalékai vészesen fogynak.

Nincs több pénz

A kormány megszorító intézkedései és a pandémia miatt erősen szorongatott pénzügyi helyzetben lévő fővárosi önkormányzat nem tud több forrást biztosítani a közösségi közlekedésre a már korábban elutalt 108 milliárd forintnál.

Csütörtökig húzhatják

A BKV november 25-ig, azaz csütörtökig húzhatja a fővárostól kapott támogatásból és az eddig befolyt jegyárbevételből, de azután kiürül a közlekedési kassza – válaszolta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki a lap kérdésére még annyit mondott, hogy felesleges több levelet írni kormánynak ez ügyben, hiszen az előzőre sem kaptak választ. Az RTL Klubnak később úgy fogalmazott, hogy korlátozó intézkedésekre is sor kerülhet a fővárosi közösségi közlekedésben.

Bliccel a kormány

A főváros elkezdte felmérni, hogy milyen lehetőségei maradtak a figyelemfelhívásra – mondta most a főpolgármester-helyettes. Elsőként az utasokat fogják tájékoztatni arról, hogy a kormány nem fizet a szolgáltatásért, vagyis bliccel. Ezzel párhuzamosan megköszönik a jegy- és bérletet vásárló utasoknak a hozzájárulást.

Közösségi közlekedés korlátozása

Kiss Ambrus bízik abban, hogy szerda éjfélig megkapják a támogatási szerződés tervezetét, de ha mégsem így lenne, akkor felmerül a közösségi közlekedés korlátozása.

Teljes leállítás

A lap szerint a városvezetés a hathatós üzenetküldés érdekében fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén. Ennek idejéről és hosszáról azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni, mivel a végső döntés még nem született meg a kabinetben.

Szólnak az utasoknak

Az utasokat a leállás előtt értesítik a korlátozó intézkedések módjáról és idejéről – hangsúlyozta Kiss Ambrus. A BKV jövő évi üzleti tervét visszadobta a cég felügyelőbizottsága, mivel az olyan kockázati elemeket tartalmazott, amely a jövő év végére csődhelyzetbe taszíthatja a BKV-t. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: 4-es, 6-os villamos – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu