Elindul a Nagykörút útjának a felújítása – jelentették be a Karácsony Gergely csütörtökön, a kihelyezett kabinetülés után a körút mentén található kerületek polgármestereivel: Baranyi Krisztinával, Pikó Andrással, Niedermüller Péterrel és Soproni Tamással közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Felújítják a Nagykörutat

Karácsony Gergely szerint a fejlesztésre EU-s, fővárosi és kerületi forrásokból is finanszírozzák. A főpolgármester a város ikonikus helyszínének nevezte a Nagykörutat, aminek fénye „az utóbbi években megkopott”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egységes arculat

Több, az útszakaszhoz kapcsolódó utca vagy tér is megújult, „de az a közterület, ami felfűzi ezeket, nem kapta meg a szükséges felújítást”. A Nagykörúton a város egységes arculatát szeretnék megteremteni, amit összekapcsolnak egy vállalkozásfejlesztési programmal. „Egy XXI. századi, de a történelmi hagyományokhoz hű felújítást szeretnénk”. – mondta a tervekről Karácsony Gergely.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Élhetőbb közterület

„Célunk egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. Komplex megújításra van szükség, melynek célja a körút mára megkopott vonzerejének, pezsgő kulturális és kereskedelmi életének helyreállítása. Olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy éppen boltot üzemeltetni”.

Régóta vár erre

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt mondta, már Demszky Gábortól és Tarlós István korábbi főpolgármesterektől is azt várta volna, hogy felújítsák a Nagykörutat, sajnálatosan ez évtizedek óta elmaradt. A 9. kerület vezetője szerint, a tervben az szerepel, hogy az eddigi, ideiglenes megoldásokat felszámolják, és egy végleges, a biztonságos közlekedést biztosító utat alakítanak ki. A nagy csomópontokban pedig olyan átkelőhelyeket építenek, amik akadálymenetesek és biztonságosak. Ez egy hosszú projekt lesz, az előkészítése akár egy évig is tarthat.

Biciklisávok és zebrák

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy felszámolják a körúton lévő, ideiglenes biciklisávokat, ezek helyére pedig állandó, „végleges” bringasávok érkeznének. Olyan biciklisávokat szeretnének, amelyek egyaránt garantálják a biciklisek és a gyalogosok biztonságát is. A gyalogosok biztonsága érdekében olyan zebrákat is létre akarnak hozni, illetve megújítani, amelyek akadálymentesítettek. Baranyi szerint azonban a Nagykörút megújítása hosszú folyamat lesz: akár egy évet is elvihet maga a tervezési fázis is.

Társasházak felújítása

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szerint szükség van egy társasház felújítási programra is, mivel „ha felnézünk még mindig második világháborús nyomokat látni”. A körúton tapasztalható „csiricsáré” megjelenést pedig egységesíteni kell szerinte az egész útszakaszra.

Kulturális és civil szervezetek

Soproni szerint a gyrososnak, a pénzváltónak és a kocsmának is van helye a körúton, de fontos, hogy a kultúra és a civil szervezetek is megtelepedjenek itt.

Paradigmaváltás

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere arról beszélt, hogy a városvezetésnek eddig ötlete sem volt arról, hogy mit kellene kezdeni a Nagykörúttal. A most aláírt koncepció alapján biztos benne: ez megváltoztatja majd a Nagykörutat, a felújítás pedig „egy paradigmaváltás” is lehet a város életében.

Közös munka

Pikó András 8. kerületi polgármester szerint a józsefvárosiak érdeke is, hogy a Nagykörút megújuljon. A saját kerületi tereik, utcáik megújításán dolgoztak eddig is,  de a körút megújításának szerinte közös munkának kell legyen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagykörút – Forrás: budapestkörnyeke.hu