Elindul a Nagykörút útjának a felújítása – jelentették be a Karácsony Gergely csütörtökön, a kihelyezett kabinetülés után a körút mentén található kerületek polgármestereivel: Baranyi Krisztinával, Pikó Andrással, Niedermüller Péterrel és Soproni Tamással közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Felújítják a Nagykörutat

Karácsony Gergely szerint a fejlesztésre EU-s, fővárosi és kerületi forrásokból is finanszírozzák. A főpolgármester a város ikonikus helyszínének nevezte a Nagykörutat, aminek fénye „az utóbbi években megkopott”. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egységes arculat

Több, az útszakaszhoz kapcsolódó utca vagy tér is megújult, „de az a közterület, ami felfűzi ezeket, nem kapta meg a szükséges felújítást”. A Nagykörúton a város egységes arculatát szeretnék megteremteni, amit összekapcsolnak egy vállalkozásfejlesztési programmal. „Egy XXI. századi, de a történelmi hagyományokhoz hű felújítást szeretnénk”. – mondta a tervekről Karácsony Gergely.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Élhetőbb közterület

„Célunk egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz egy élhető és élettel teli Nagykörút kialakítása. Komplex megújításra van szükség, melynek célja a körút mára megkopott vonzerejének, pezsgő kulturális és kereskedelmi életének helyreállítása. Olyan Nagykörutat szeretnénk, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy éppen boltot üzemeltetni”.

Régóta vár erre

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azt mondta, már Demszky Gábortól és Tarlós István korábbi főpolgármesterektől is azt várta volna, hogy felújítsák a Nagykörutat, sajnálatosan ez évtizedek óta elmaradt. A 9. kerület vezetője szerint, a tervben az szerepel, hogy az eddigi, ideiglenes megoldásokat felszámolják, és egy végleges, a biztonságos közlekedést biztosító utat alakítanak ki. A nagy csomópontokban pedig olyan átkelőhelyeket építenek, amik akadálymenetesek és biztonságosak. Ez egy hosszú projekt lesz, az előkészítése akár egy évig is tarthat.

Biciklisávok és zebrák

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy felszámolják a körúton lévő, ideiglenes biciklisávokat, ezek helyére pedig állandó, „végleges” bringasávok érkeznének. Olyan biciklisávokat szeretnének, amelyek egyaránt garantálják a biciklisek és a gyalogosok biztonságát is. A gyalogosok biztonsága érdekében olyan zebrákat is létre akarnak hozni, illetve megújítani, amelyek akadálymentesítettek. Baranyi szerint azonban a Nagykörút megújítása hosszú folyamat lesz: akár egy évet is elvihet maga a tervezési fázis is.

Társasházak felújítása

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szerint szükség van egy társasház felújítási programra is, mivel „ha felnézünk még mindig második világháborús nyomokat látni”. A körúton tapasztalható „csiricsáré” megjelenést pedig egységesíteni kell szerinte az egész útszakaszra.

Kulturális és civil szervezetek

Soproni szerint a gyrososnak, a pénzváltónak és a kocsmának is van helye a körúton, de fontos, hogy a kultúra és a civil szervezetek is megtelepedjenek itt.

Paradigmaváltás

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere arról beszélt, hogy a városvezetésnek eddig ötlete sem volt arról, hogy mit kellene kezdeni a Nagykörúttal. A most aláírt koncepció alapján biztos benne: ez megváltoztatja majd a Nagykörutat, a felújítás pedig „egy paradigmaváltás” is lehet a város életében.

Közös munka

Pikó András 8. kerületi polgármester szerint a józsefvárosiak érdeke is, hogy a Nagykörút megújuljon. A saját kerületi tereik, utcáik megújításán dolgoztak eddig is,  de a körút megújításának szerinte közös munkának kell legyen. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nagykörút – Forrás: budapestkörnyeke.hu