A számítógépek emberi szemre gyakorolt káros hatásairól régóta hallani, egy időben elterjedtek voltak a monitorszemüvegek is a szem egészségének megóvására, számos praktika, szem- és gerinctorna ismert, és biztosan hallottál már arról is, hogy óránként 10 percet a géptől távol, a testet átmozgatva javasolt tölteni.

Aki irodai, számítógép előtti munkát végez, nap mint nap szembesül az ülőmunka és a monitor bámulásának káros hatásaival: vörös és égő szemek, a szemek megerőltetése, fejfájás, fáradtság, nyaki fájdalom, mozgás beszűkülése. De mit tehetünk ellene? Erre kerestük a választ.

Számítógép okozta szembántalmak

A hosszú távú számítógép-használat okozta tünetegyüttesnek már orvosi elnevezése is van, úgy hívják, CVS, vagyis számítógép okozta szembántalom.

A monitor előtt ülve hajlamosak vagyunk kevesebbet pislogni, ez pedig a szem nyálkahártyájának kiszáradását idézi elő. 

A monitorok kék fénye károsan hat az egészségre, megerőlteti a szemet, rövidlátást, fejfájást, alvászavarokat okozhat – gyermekek esetében ez még fokozottabban érvényes -, ezért ajánlatos olyan képernyő beszerzése, amelynek tervezésekor figyelembe vették a szem egészségének megőrzését. Az egyedülálló technológia a kijelzők kényelmesebb nézését teszi lehetővé. 

Minden monitor esetében van lehetőség a fényerő csökkentésére, automatikus, a napszakok fényviszonyaihoz alkalmazkodó erősség, kékfény-szűrő beállítására.

A képernyők folyamatosan vibráló háttérvilágítása is rendkívüli módon megterheli a szemet, mert a pupilla szüntelen tágulását, szűkülését okozza, ami szemfáradtságot, fejfájást eredményezhet.

A napi 8-10 órában végzett számítógépes munka a szem gyorsabb romlását okozhatja.

Válassz az USAnotebook szemkímélő technológiával készült monitorai közül, keresd az Eye Care technológiát, amely dinamikus háttérvilágítás-beállítást, tükröződésmentes panelt kínál.

A számítógép előtt végzett munka káros hatásai

Mind többen töltenek mind több időt számítógép előtt ülve akár hivatásszerűen, akár hobbiból. Ez különféle egészségkárosodásokhoz vezet, az izomzat, a szemek és az idegek szempontjából is ártalmas.

Nem a számítógép, hanem annak használata káros. Hosszadalmas, számítógép előtt végzett munka mellett fontos, hogy odafigyelj a megfelelő, kényelmes testhelyzetre, a számítógépes munkahely ergonomikus kialakítására: a monitor szögének és magasságának ideális beállítására, a billentyűzet és az egér megfelelő elhelyezésére. Ellenkező esetben komoly nyak- és csuklópanaszokat, hát- és derékfájást eredményezhet.

5 egyszerű gyakorlat a számítógép előtt

Egészséged érdekében végezz tornagyakorlatokat:

  • Tornáztasd szemeidet fókuszálással
  • Végezz fejfordítást
  • Nyújtsd ki ujjaidat
  • Végezz hátsó váll nyújtást
  • Mozgasd meg függőlegesen vállaidat

Fontos, hogy bizonyos időközönként, óránként, félóránként megfelelő szüneteket iktass be, átmozgasd tagjaidat, nyújtózkodj, állj fel az asztaltól, sétálj, igyál elegendő vizet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!