Sokan aggódnak amiatt, hogy a csepeli HÉV elavult szerelvényeinek látványa esetleg hátrányosan befolyásolhatja az atlétikai világbajnokságra érkező elsősorban külföldi turisták Budapest- és Magyarország-képét. A téma kapcsán Kovács Dávid Attila csepeli önkormányzati képviselő a közelmúltban arról érdeklődött az illetékesektől, hogy lezárják-e a csepeli HÉV-et az atlétikai világbajnokság idejére augusztusban. A kérdésre aztán megérkezett a válasz is.

Félelem a látvány miatt

„Több alkalommal is felmerült az a félelem, hogy a csepeli HÉV elavult szerelvényeinek látványa esetleg hátrányosan befolyásolhatja az atlétikai világbajnokságra érkező elsősorban külföldi turisták Budapest- és Magyarország-képét. Ezért a MÁV-HÉV Zrt. talán újra pótlóbuszoztatni fogja a csepelieket arra az időszakra, amíg a világbajnokság tart (aug. 19-27.)” – kezdte bejegyzését a képviselő. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem tervezik

„Ezért nemrég a céghez fordultam és az ÁMK környékének önkormányzati képviselőjeként kértem hivatalos tájékoztatást ebben az ügyben. Válaszuk megérkezett, eszerint „a MÁV-HÉV Zrt. nem tervez augusztus hónapban olyan karbantartási munkát a H7-es vonalon, amely pótlást igényelne” – folytatódott a poszt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ígéretből volt bőven

A HÉV-pálya felújítására és a szerelvények cseréjére is volt ígéret, sőt határidő. Előbbinek a tervezése sem indult el, utóbbi kapcsán évekkel ezelőtt lefújták a kiírt közbeszerzést. Most abban reménykedhetünk, hogy ha megkapjuk az EU-s COVID-helyreállítási forrásokat, akkor valamennyi minimális pályafejlesztést végre fognak abból hajtani. Ám e pénzek érkezése is rendkívül kérdéses jelenleg – olvasható a posztban.

Ez csak fantázia

„Már bocsánat, de ez maximum az itt lakók fantáziája volt, egyetlen turistát sem fog érdekelni a HÉV állapota” – írta egy hozzászóló, reagálva a hírre.

Régen is szégyellték

„Én emlékszem arra az időre, mikor a Nemzeti Színházat építették, akkor is voltak, akik szégyellték a HÉV-et. Úgy tűnik, ez a csoport nem nyugszik!” – fűzte hozzá valaki.

Ha a Sziget fesztiválra jó…

„Kérem, feleslegesen ne hergelje az embereket! Elhiszi, hogy ha egy Sziget fesztiválra megfelel a HÉV, akkor nem egy atlétikai vb miatt fogják azt leállítani? Az 1-es villamos vonalán ugyanúgy fognak Tátra villamosok közlekedni és szállítani a nézőket az eseményre, ami szintén elavult és légkondicionálatlan” – tette hozzá egy rendszeres utazó.

„Bizalmatlan vagyok”

„Nem tervez karbantartást a MÁV-HÉV, amiért le kellene zárni a vonalat, de azt nem írják, hogy nem is fogják lezárni, például kormányzati utasításra. Lehet, bizalmatlan vagyok, de a MÁV-HÉV a felújításkor is azt mondta, hogy nyugalom, újra járni fog a HÉV a tervezett időben, miközben már megjelent a közbeszerzési eljárás a pótlás hosszabításáról!

Megoldás a maximális sebesség

„Az átmeneti megoldás az lenne, hogy amelyik szakaszon csak lehet ott maximális sebességgel közlekedjen a vonat, a Karácsony Sándor utcai megállónál pedig nyáron ne álljon meg. Tehát a sebesség okozta menetszél csökkentené a hőérzetet, és a vonaton töltött időt. A tetőkre is vághatnának szellőző részeket, az is segítene” – fejtegette egy utas azzal kapcsolatban, hogy nyaranta, kánikulában elviselhetetlen a hőség a vonatokon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: az atlétikai vb idején is utazhatunk a jól bevált HÉV-vel. Fotó: archív