A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján elkészült Budapest 10 legdrágább utcájának a rangsora. Elképesztő, hogy egy 100 négyzetméteres lakás a legdrágább utcában 250 millió forintba kerül és még az sincs kizárva, hogy költeni kell rá, hogy megfeleljen az új tulajdonos ízlésének. Interaktív, kattintható térképen mutatjuk meg a főváros legdrágább 10 utcáját, a térképet a cikkünk alján éred el. Meglepődsz azon is, hogy egy átlagkeresettel rendelkező dolgozónak mennyit kell melóznia egyetlen négyzetméter ingatlan megvásárlásáért Budapest legdrágább utcájában.

Gellérthegy a főváros legdrágább része

Budapest tíz legdrágább utcája közül nyolc Budán van és csak kettő található a pesti oldalon. Ez a kettő is az 5. kerületben, vagyis Pest belvárosában van. A főváros és vélhetően Magyarország legdrágább utcája azonban Budán, a Gellérthegyen van, azon az oldalon, ahonnét a főváros meseszép panorámáját lehet csodálni. Az Orom utcában a legutóbbi adatok szerint 2,5 millió forintba kerül egy négyzetméter, vagyis egy 100 négyzetméteres lakásért 250 milliót kérnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Roppant drága a Parlament környéke is

A főváros második legdrágább utcája valójában az ország talán legfontossabb tere, a Kossuth tér a Parlamentnél. Itt 2,4 millióért kínálnak egy négyzetmétert, vagyis aki a Parlament környékén szeretne egy 30 négyzetméteres garzont venni, mintegy 75 millió forinttal kell számolnia.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rózsadomb környéke még mindig menő

Budapest harmadik legdrágább utcáját ismét a budai oldalon, a 2. kerületben kell keresni. Ez a Vereckei lépcső, amely a Pál-völgyi barlang közelében van, nem messze a Rózsadombtól. Itt 2,3 millió forintért adnak egy négyzetmétert.

Továbbfejlesztett vizuális élmény

A KSH adataiból a Portfolió készítette el a listát, ezen adatvédelmi okok miatt csak azok az utcák szerepelnek, ahol egy év alatt legalább három adásvétel történt, emellett fontos figyelembe venni azt is, hogy mivel a tavalyi év adásvételei még nem érkeztek be teljes egészében a KSH-hoz, ezért az utcaszintű adatok a 2021-es évre vonatkoznak. Az adatok a KSH nemrég megjelent Ingatlanadattár, Magyarországi lakásárak, 2005-2021 kiadványából származnak, a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztősége vizuálisan továbbfejlesztette, térképre tette az adatokat, ezt a cikkünk alján éred el.

2,7 milliós négyzetméterár

Az árakat tekintve elképesztő, hogy lényegében már két évvel ezelőtt 2,5 millió forintba került egy négyzetméter a legdrágább utcában a Gellérthegy oldalán. Az árak azóta csak nőttek. Az Ingatlan.com adatbázisában bőven találni a Gellérthegyen 2,7 milliós négyzetméter árakat. Igaz ezek vagy új építésű ingatlanok, vagy amolyan villaépületek.

8 hónap munka 1 négyzetméterért

A KSH adatai szerint 2022 augusztusában 342 ezer forint volt Magyarországon a nettó átlagkereset. Ez azt jelenti, hogy akinek ennyi a jövedelme, annak majdnem 8 hónapig kellene dolgoznia azért, hogy egy négyzetméternyi ingatlant vehessen Budapest legdrágább utcájában.

10-ből kettő van csak a pesti oldalon

A top 10 legdrágább utca listáját elnézve Budapest 23 kerületéből mindössze 6 került be az elitklubba. Az 1., 2., 3., 5., 11., 12. kerület. Vagyis a pesti oldalról csak az 5. kerület jutott a legdrágábbak közé. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest 10 legdrágább utcájának listája

  1. Orom utca (1. kerület)
  2. Kossuth Lajos tér (5. kerület)
  3. Verecke lépcső (2. kerület)
  4. Virányos út (12. kerület)
  5. Remetehegyi út (3. kerület)
  6. Csalán út (2. kerület)
  7. Dísz tér (1. kerület)
  8. Gombóczi Zoltán utca (11. kerület)
  9. Dorottya utca (5. kerület)
  10. Úri utca (1. kerület)

Térképen Budapest 10 legdrágább közterülete (kattints a jelölőkre)

Kiemelt kép: 11. kerület és a Gellérthegy a levegőből – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu